Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

  Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Het hoogtepunt van Bonaire: beklim de Brandaris

brandaris beklimmen bonaire

Ga je op vakantie naar Bonaire en hou je van een goede wandeling in de natuur met geweldige uitzichten? Dan is het beklimmen van de berg de Brandaris een aanrader. Wij beklommen al eerder de Christoffelberg op Curaçao, ook een gave ervaring. De 241 meter hoge Brandaris is het hoogste punt van Bonaire en ligt in het Washington Slagbaai Park. In dit blog geven we alle informatie en tips die nodig hebt als je de Brandaris gaat beklimmen. Zo ben je goed voorbereid en haal je het meeste uit deze unieke beleving.

In dit blog:

Washington Slagbaai Nationaal Park

Dit park ligt in het noorden van Bonaire. Het is een bescherm natuurgebied vol met bijzondere flora en fauna. Vanaf Kralendijk rijdt je via de stad Rincon in ongeveer een half uur naar de ingang van het park. Parkeer voor de ingang van het bezoekerscentrum je auto en loop naar het kantoortje om je te registeren. Je krijgt hier meer informatie en een routekaart. Indien je geen Stinapa Nature Fee Tag hebt, koop je hier een toegangsbewijs ($20). Ook geef je het kenteken door van je auto en moet je legitimatie en je Stinapa Tag laten zien (mag ook digitaal). Met een scooter of ander motorvoertuig kom je het park niet in.

route brandaris
vogel brandaris
brandaris kaart

Hou er rekening mee dat je vóór 12 uur ‘s middags de klim naar de top van de Brandaris moet beginnen. Zo is het niet te warm en heb je nog genoeg tijd om na de klim het park weer uit te rijden. Het park is dagelijks open van 8.00 uur tot 17.00 uur. Heeft het onlangs hard geregend? Check dan eerst of het park wel open is. Soms zijn de paden zo slecht dat ze het park gedeeltelijk of helemaal sluiten.

TIP ♥ – Regel alvast van tevoren jouw toegang tot het park. Met de Stinapa Nature Fee Tag heb je gratis toegang tot het Washington Slagbaai Park. Ook als je wilt snorkelen of duiken moet je deze fee betalen.

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat klopt in de meeste gevallen wel, ook bij het beklimmen van de Brandaris op Bonaire. We hebben inmiddels aardig wat hikes gedaan, waaronder de indrukwekkende Tongariro Crossing in Nieuw-Zeeland. Ondanks dat de Brandaris niet zo hoog is, vonden wij de klim nog best pittig. Dat kwam denk vooral omdat wij pas om 10.15 uur begonnen en er op die dag amper wind stond. Dat in combinatie met een temperatuur van 33 graden maakt het niet makkelijk. We hebben flink wat gezweet! Ga je de Brandaris beklimmen, check dan onderstaande tips:

 • Trek goede wandelschoenen of stevige sneakers aan
 • Neem minimaal 2 liter water per persoon mee
 • Smeer je vooraf en tijdens de wandeling goed in met zonnebrand
 • Neem een zonnebril en hoed of pet mee
 • Sleep zo min mogelijk spullen de berg op
 • Vergeet je camera en / of verrekijker niet
 • Stop wat snacks in je tas voor onderweg
 • Check of jouw (huur)auto het park in mag
 • Ga alleen bij goed weer het park in
kaart brandaris

De Brandaris beklimmen

Vanaf het bezoekerscentrum is het 20 minuten rijden (korte route) naar de parkeerplaats waar de wandeling naar de Brandaris begint. De wegen in het park zijn onverhard met veel stenen en soms diepe kuilen. Wil je de auto heel houden, doe dan rustig aan. Het wandelpad begint vrij vlak, je hebt hier nog wat schaduw van bomen en struiken. Let op voor cactussen en andere stekelige planten die aan de zijkanten van het wandelpad groeien. Het pad loopt langzaam iets omhoog tot je na ongeveer 15 minuten bij een hek komt. Dit hek staat er om geiten buiten het park te houden, sluit deze daarom goed.

Benieuwd hoe de beklimming ons af ging? Check hier onze video op Youtube.

brandaris wandeling begin
stenen brandaris
wandelen brandaris
brandaris hike na hek

Vanaf hier heb je een stuk minder schaduw en wordt het flink heet. Hoe hoger je komt, hoe kaler het landschap. Gelukkig vang je wel wat meer wind. Bij sommige stukken is het klauteren met handen en voeten, maar je wordt al snel beloond met een super gaaf uitzicht over de meren (salina’s), de gele gebouwen bij Boca Slagbaai en de ruige noordoostkust. Dit is nog niet het hoogste punt, maar wel een goede plek voor foto’s of om op adem te komen.

hike brandaris
reisblog bonaire
beklimmen brandaris
brandaris berg

Een fantastisch uitzicht over Bonaire

Het laatste gedeelte van de klim is wat verwarrend, het is namelijk niet altijd duidelijk welke kant je op moet. Het schijnt dat je gele pijlen of witte stippen moet volgen, maar die hebben wij blijkbaar totaal gemist. We zijn op ons gevoel verder gegaan en een route over de rotsen gekozen die het makkelijkste leek. Het is echt omhoog klimmen en sommige stenen liggen los, dus doe voorzichtig. Het uitzicht boven op de top van de Brandaris is echt geweldig! Op een heldere dag zie je zelfs Curaçao en het vaste land van Venezuela. Er staat veel wind, maar dat is juist lekker verkoelend na zo’n zweterige klim. Vlakbij staat een rotswand met een grote boom, waar je in de schaduw kunt zitten.

slagbaai bonaire
brandaris bonaire uitzicht
leon uitzicht berg

Handig om te weten: Aan het begin van de wandeling staat dat je de top in ongeveer 45 minuten tot 60 minuten loopt. Wij deden er inclusief fotostops bijna twee uur over. Gelukkig is het geen wedstrijd, neem gewoon je tijd. Het beklimmen van de Brandaris is goed te doen voor iedereen met een gemiddelde conditie. Echt een bijzondere ervaring!

De afdaling terug naar de parkeerplaats

Nadat je de tops hebt bereikt, is het tijd om naar beneden te gaan. Hoewel naar beneden klimmen makkelijker klinkt, is het in de praktijk vaak lastiger. Het klauteren over de grote rotsblokken vergt aardig wat inspanning. Ook nu is het weer uitzoeken via welke route je precies naar beneden moet klimmen. In iets meer dan een uur waren we terug bij de parkeerplaats, bezweet maar voldaan. Op naar een verkoelende duik in de zee.

TIP ♥ – De zonsopgang zien vanaf de Brandaris? Elke maand is er een Brandaris Sunrise Hike onder begeleiding van een gids. Het is vroeg opstaan, maar dan heb je ook wat.

Het beklimmen van de Brandaris is één van de vele leuke dingen die je kunt doen tijdens je vakantie op Bonaire. Je bent lekker actief bezig en wordt nog beloond met een mooi uitzicht ook. Wil je meer weten over Bonaire of heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op Instagram voor nog meer tips en reisinspiratie!


P.S. een van de beste boeken om mee te nemen naar Bonaire is de Lonely Planet Caribbean. Zo haal je alles uit je reis!