Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Coron naar El Nido: op expeditie met Keelooma

keelooma expeditie

Een boottocht langs paradijselijke eilanden, de mooiste snorkelplekken en witte zandstranden klinkt voor veel reizigers als een droom. Het dan ook een populaire trip die soms al weken vooruit wordt ingepland. Reis je naar het Filipijnse eiland Palawan, mag een expeditie niet ontbreken. Het is een unieke ervaring en waarschijnlijk één van de hoogtepunten van je reis naar de Filipijnen. In dit blog vertellen geven we praktische tips over de expeditie van Coron naar El Nido of visa versa. Ook delen we onze ervaring met het bedrijf Keelooma, zodat je zelf kunt bepalen of deze trip wat voor jou is.

In dit blog:

reisblog

Waarom op expeditie met Keelooma?

Als we onze foto’s terugkijken, lijkt het bijna onwerkelijk. Zandstranden die zo wit zijn, dat het pijn doet aan je ogen, helder turquoise water met kleurrijke koralen, schattige hutjes op het strand, verse kokosnoten, eten om je vingers bij af te likken, de mooiste zonsondergangen, chillen om een kampvuur en slapen onder de sterrenhemel. Voor drie dagen ben je even weg van de bewoonde wereld. Stop je mobiel maar weg, want die heb je echt niet nodig tijdens deze tocht. Je kunt bij Keelooma kiezen uit een expeditie van 3 of 4 dagen. Wij kozen voor 3 dagen en vonden dit ideaal.

De trip van Coron naar El Nido wordt door diverse organisaties aangeboden. Een veelgestelde vraag onder reizigers is dan ook: bij welke organisatie moet je boeken? Wat is het verschil? We kunnen helaas geen vergelijking maken aangezien we niet met andere organisaties zijn geweest, maar kunnen je wel vertellen wat wij zo fijn vonden aan de expeditie met Keelooma:

Kleine groepen

Dit is een groot pluspunt ten opzichte van de andere aanbieders. Wij hadden een groep van 10 mensen, terwijl op andere boten gemiddeld 20 tot 25 man zitten. Het verschilt natuurlijk per trip, maar wij hadden een gemengde groep uit diverse landen en leeftijden tussen de 19 en 35 jaar.

pina colada maken
the salty beachbums filipijnen

Snelle en goede communicatie

Bij onze aanvraag voor een trip, kregen we binnen een dag antwoord! Dit is echt bizar snel, zeker voor de Filipijnen. Ook krijg je per mail een bevestiging met een heldere briefing hoe de trip eruit ziet en wat je mee moet nemen. Dit is erg fijn en gaf ons vooraf een goed gevoel. Twee dagen voor de boottocht kregen we ook nog een reminder.

Vriendelijke en behulpzame crew

Vanaf de ontmoeting tot aan het eind van de trip heeft de crew er alles aan gedaan om het ons naar de zin te maken. Aan het begin van elke dag vertelde onze gids wat de planning was. We voelden ons erg veilig op de boot, ondanks de soms wat hoge golven. Als we van de planning afweken vanwege het weer, werden we daar netjes over ingelicht. 

Het lekkerste eten in de Filipijnen

Ik weet niet hoe ze het voor elkaar krijgen, maar tijdens de expeditie kregen we het lekkerste eten voorgeschoteld in heel de Filipijnen. Een ontbijt bestaat uit o.a. pannenkoeken, eieren, worstjes en vers fruit. Ook lunch en diner is een feestje met vis, kip, varkensvlees, knoflookrijst, groenten en salade. We hadden zelfs een dag gegrilde inktvis! Er was meer dan genoeg eten voor iedereen. Tussendoor krijg je zelfgemaakte icetea en koekjes. Water, thee en koffie is onbeperkt. Trek in frisdrank of een koud biertje? Dat hebben ze ook, maar wel tegen betaling.

keelooma eten trip
squid bbq

Een fijne boot

De boot waar we de expeditie mee vaarden, was perfect voor het aantal mensen dat er mee ging (10 man). Het is een typische Filipijnse banka, een soort houten catamaran. Onze boot had naast houten banken op het benedendek, ook nog een “bovendek” waar je op kunt klimmen voor een beter uitzicht of om te relaxen. Om de trip nog comfortabeler te maken, heeft Keelooma inmiddels kussens besteld voor hun boten. Een fijne aanpassing, want je zit overdag toch best wat uurtjes op de boot.

de mooiste stranden

Wat moet je meenemen?

Je kunt je backpack gewoon meenemen op de boot. Er is een groot laadruim waar overdag alle backbacks en koffers in worden gelegd. Dit blijft helemaal droog, je hoeft dus niet bang te zijn voor natte spullen. Het is wel handig om op de boot een rugzak of drybag te hebben, waar je wat spullen in doet zoals zonnebrand, zwemkleding, handdoek en camera of mobiel. Als je slim bent, doe je hier ook meteen de spullen in die je nodig hebt voor de eerste nacht. Denk aan oordoppen, toilettas,  pyama, zaklamp en een extra setje kleding. Vergeet ook je muggenspray niet mee te nemen. Je kunt voordat je aanmeert bij het basecamp nog wel bij je backpack in het ruim, maar heel handig is het niet. 

twin lagoon coron palawan
overnachten op reis

Hoe zien de basecamps eruit?

Op het moment van schrijven heeft Keelooma twee basecamps. De eerste nacht slaap je op een eiland met meerdere groepen. Ze hebben hun eigen rij hutjes direct aan het zandstrand met uitzicht op zee. Je slaapt in zogenaamde kubo’s, bamboe hutjes met een matras en een muskietennet. Ben je een lichte slaper, neem dan zeker oordoppen mee. Ook op de basecamps zijn er hanen en honden 😉

De faciliteiten zijn verder erg basic, maar dat is onderdeel van de ervaring. Douchen doe je met een zogenaamde ‘bucketshower’. Er staat een grote bak met water, waar je met een schepje het water uithaalt en over je hoofd heen gooit. Even wennen, maar fijn om het zout van je lichaam mee af te spoelen. Ook het toilet werkt net even anders; geen knop om door te trekken, maar zelf schepjes water in het toilet gooien. Als je erop instelt, valt het reuze mee.

hutjes eerste basecamp
zonsondergang palawan

Het tweede basecamp ligt vlakbij een lokaal dorp aan een breed zandstrand, midden in een tuin vol met palmbomen. Je bereikt het kamp na een kleine (maar zweterige) hike van een half uur over een heuvel. Op dit eiland slaap je alleen met ‘jouw’ groep, dat vonden wij erg fijn. De hutjes zijn lekker ruim en staan op het strand. Net als het vorige kamp is er een bucketshower en toilet. Je kunt relaxen in een hangmat of de zitzakken. In de avond hangen er overal lichtjes, wordt het kampvuur aangestoken en zagen we zelf wat vuurvliegjes!

* Keelooma heeft ons laten weten dat ze in april (2023) twee nieuwe basecamps toevoegen, exclusief voor hun groepen. We zijn hier erg benieuwd naar en van mening dat dit de expeditie nog beter maakt.

Dag 1: expeditie met Keelooma

Je wordt om 08.00 uur in de ochtend verwacht bij Luis Bay Travel Lodge, vlakbij de haven van Coron. De vriendelijke crew staat je daar al op te wachten. Als de groep compleet is, vertrek in een minibus naar de boot, dit duurt hooguit een paar minuten. Nadat iedereen op de boot zit, wordt de bagage in het ruim geladen. Je kunt er overdag nog wel bij, maar zorg dat je een daypack bij je hebt met de nodige spullen zoals zwemkleding, zonnebrand, handdoek, camera en wat toiletspullen. Als iedereen een plekje heeft gevonden, wordt de crew voorgesteld en maakt de gids je wegwijs op de boot. Ook wordt de dag doorgenomen, zodat je ongeveer weet wat er komen gaat. Erg fijn!

Varen langs de mooiste plekken

Elke expeditie is nét even anders, dat maakt het een unieke ervaring. De kapitein kiest een route afhankelijk van het weer, de wind en golven. Het kan dus zomaar zo zijn, dat je verschillende stranden of eilanden bezoekt dan andere groepen. Welke route ze ook varen, je komt zeker aan je portie tropische eilanden en witte stranden. Bij ons was de eerste stop het populaire Twin Lagoon, op zo’n 10 minuten varen van de haven van Coron. Hier krijg je ongeveer een uur de tijd om te snorkelen, relaxen of de lagunes te ontdekken. De tweede stop is het eiland Bulog Dos, een eiland waar je bij eb over een witte zandbank kunt lopen. In de tussentijd maakt de crew een heerlijke lunch die geserveerd wordt op de boot. Het eerste basecamp ligt op Dipalian Island, daarvoor moet je zo’n twee uur varen. Je komt einde middag aan en kiest een hutje om in te slapen. Rond 19.00 uur wordt het diner geserveerd en daarna mag je zelf je avond indelen. Lees een boek (breng wel een hoofdlampje mee), speel spelletjes met je groep of waag je aan karaoke.

bulog dos island
nemo Leon

TIP ♥ – Ben je snel zeeziek, neem dan wat tabletjes mee. Zo kun je volop genieten en hoef je geen zorgen te maken. Als er veel wind staat, kunnen de golven best hoog worden namelijk. Ben je ze vergeten, vraag er dan naar bij de crew, die nemen ze vaak mee. 

Dag 2: expeditie met Keelooma

In de ochtend wordt je rond 07.30 uur verwacht voor het ontbijt, dat op de boot wordt geserveerd. Pannenkoeken, gebakken eieren, worstjes, fruit en nog veel meer lekkere dingen. Het is elke dag weer een feestje! De eerste stop van deze dag is Araw Beach, een prachtig wit zandstrand tussen Dicabaito Island en Culion Island. Het water is zo helder als in een zwembad. Vanaf daar is het een flinke oversteek richting Linacapan Island, waar het tweede basecamp ligt. Onderweg stop je nog in een baai om te lunchen en te snorkelen. Wij kwamen – na de hike over de heuvel – rond 16.30 uur aan bij het tweede basecamp (Patoyo Island). Mooie hutjes, verse kokosnoten en een verlaten strand, wat wil je nog meer? In de avond is het weer smullen van al het vers bereide eten. Als het weer het toelaat, wordt er een sfeervol kampvuur aangestoken op het strand. Kijk naar de sterren en luister naar de golven op de zitzakken of vanuit een hangmat.

eiland Filipijnen
kampvuur

Dag 3: expeditie met Keelooma

De laatste dag is alweer aangebroken, tenzij je een vierdaagse expeditie hebt geboekt natuurlijk. Je vaart op deze dag langs het eiland Linacapan, waar je een snorkelplek bezoekt. Vervolgens zet de kapitein koers naar Iloc Island, dat weer zo’n geweldig strand heeft. Speel een potje beach volleybal met de crew, wandel over het strand of neem een duik in de zee. Hier heb je een stop van zo’n twee uur, inclusief lunch. Daarna vaar je richting het vaste land van het eiland Palawan, waar je overstapt op een kleinere boot. Deze brengt je naar het strand van Sibaltan, waar je van de boot gaat en met een minibus naar El Nido wordt gebracht. Je bent ongeveer 45 minuten onderweg. Als je aangeeft waar je hotel is, dropt de chauffeur je zo dicht mogelijk af.

*Let op, als je op Google Maps kijkt, zie je de naam El Nido staan, maar dit niet het toeristengebied waar iedereen zit. Dat ligt ten zuiden van El Nido Airport.

keelooma basecamp

Wil je meer weten over Palawan, El Nido, Coron of andere eilanden in de Filipijnen? Volg ons op Instagram voor nog meer tips en reisinspiratie!


Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Filipijnen. Zo haal je alles uit je reis!