Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

  Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Avontuur op de Canarische eilanden: Reis mee met Tom & Suus

reisblog

VERS VAN DE PERS: een nieuw gastblog staat weer voor je klaar! Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en krijg je een kijkje in hun leven. Momenteel is reizen nog steeds lastig en we hopen dat er snel verandering in komt. In de tussentijd kun je even wegdromen bij de reisverhalen en foto’s.

Deze keer interviewde we het reiskoppel en foodlovers Tom en Suus; ze zijn al sinds september 2020 op reis, waarvan een langere periode op de Canarische eilanden. Je kunt ze live volgen op Instagram én op hun eigen reisblog (Engelstalig). Benieuwd naar hun avonturen? Lees dan snel verder….

Even voorstellen

Wij zijn Tom & Suus! We komen beiden uit het prachtige Den Haag en zijn alweer bijna 12 jaar (!!!!) samen. We hebben elkaar ontmoet bij een gezamenlijke vriendin van ons. Hier gingen we een middag koekjes bakken. Sindsdien zijn we niet meer uit elkaars leven geweest! Reizen zat er bij ons al in toen we net samen waren. Alleen stapten we toen nog samen op de scooter om heel Nederland door te crossen (of in ieder geval Den Haag en omgeving). En dit is steeds verder uitgegroeid. Van vakanties samen, naar semesters in het buitenland studeren en maanden de wereld rondtrekken.

Wil je al weten waar dat ons allemaal heen heeft gebracht? Komt ‘ie: Canarische eilanden, Bali, Curacao, Nieuw Zeeland, Lombok, Turkije, Vietnam, Griekenland, Peru, Bolivia, Kroatië, Denemarken, Zwitserland, Bulgarije, Marokko en meer! We knijpen elke dag nog in onze handen dat we dit allemaal kunnen (hebben) doen. Het is dan ook zo tof om nu terug te denken aan al die mooie plekken. Niet alles hebben we samen gezien, maar dat zorgt er juist voor dat we meer verhalen kunnen delen.

gastblog tom en suus
reizen tom en suus reisblog

Wat voor type reizigers zijn jullie?

Absoluut budget reizigers. We proberen zo lang mogelijk op reis te gaan met het geld dat we nu op zak hebben. Dat betekent we tussendoor ook vrijwilligerswerk doen voor kost en inwoning, op huizen of huisdieren passen en soms accommodaties hebben waar je op wat gemakken inlevert. Zo sliepen we twee weken in een campervan waar geen eigen wc, douche of wateraansluiting in zat. Maar hey, als je wakker wordt met uitzicht op een besneeuwde vulkaan aan de ene kant en aan de andere kant een eiland in de wolken, hoor je ons niet klagen!

Hoe bepalen wij waar onze volgende reis heen gaat? Op basis van de lokale keuken én de natuur! Eten is bij ons prio één. Hier praten we altijd enthousiast over (soms uren) en als we locaties zoeken staat eetfoto’s kijken als eerste op de lijst. FOMO kennen wij alleen als het gaat om welke gerechten we niet hebben kunnen eten.

We houden ontzettend van de oceaan en bergen. Je zal ons dan ook regelmatig horen over vette hikes die we hebben gedaan of dat we weer ergens zijn wezen snorkelen, surfen of kajakken. Bergen en/of oceaan zijn dus altijd dichtbij!

Op reis tijdens Covid

Met het vliegtuig naar je bestemming is tegenwoordig niet zo gewoon meer. Op reis gaan tijdens Covid brengt wat extra uitdagingen met zich mee; zo verschuift de situatie per land of gebied constant en daarmee mogelijk je plannen ook. Wij zijn mede daardoor op de Canarische Eilanden belandt (heel blij mee!) en niet in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië (wat ons oorspronkelijke plan was) of Slovenië.

De Canarische Eilanden stonden voor Nederland lang op ‘geel’ volgens het RIVM. In Corona-tijden is dat een buitenkans! Dat gele stipje op de kaart gaf ons veel dagdromen, met name over Tenerife. Spaans eten, een gigantische vulkaan en mooie bergen omringd door oceaan? Can we please! Maar we waren nog heerlijk op reis in Italië (het zal je niet verbazen voor een stel dat hun bestemmingen kiest op basis van het eten). Achtervolgd door een tweede golf
van Covid.

Elke week werd Europa een stukje roder. Op een gegeven moment was het vaste land geen optie meer. Een perfect moment om onze Tenerife dagdromen werkelijkheid te maken! Na een klein online onderzoek bleken een PCR test en een digitaal gezondheidsformulier (met bijbehorende QR code) alles wat we nodig hadden.

PLAYA DE PUERTO RICO GRAN CANARIA
BLACK SAND GUAYEDRA GRAN CANARIA
PLAYA DE GUIGUI GRAN CANARIA

Een onverwachte wending

Een dag voor we zouden vertrekken was Suus alleen snotverkouden. Geen Corona gelukkig, maar dat betekende wel dat we de vlucht en PCR-test moesten verplaatsen. Want vliegen met een loopneus, dat mag dus niet. We kozen ervoor wat langer in Nederland te blijven, hebben voor een paar weken op twee hele lieve hondjes gepast (via TrustedHousesitters) en gingen toen voor poging twee. Dit keer een groot succes! Dus ja, reizen met Covid brengt de nodige uitdagingen mee. Het vraagt meer vooruit plannen met tegelijkertijd enorme flexibiliteit. En wat extra ongebruikelijke stappen, zoals wattenstaafjes in je neus. Maar als een droomleven op een (sub)tropisch eiland is wat je zoekt, zijn een paspoort,
PCR-test en QR-code alles wat je nodig hebt!

Een dag uit jullie leven

Wakker worden door de warme zon op je gezicht te voelen. Een verrukkelijk Canarisch banaantje om de ochtend goed te beginnen en meteen te wandelen naar het strand. Daar een korte workout doen, een beetje stretchen en een frisse duik om ’t af te sluiten. Dan roept het avontuur! We stappen de auto in en bewegen ons naar de bergen. Kronkelende wegen, enorme vergezichten, groen begroeide bergen en zwart lava gesteente zorgen voor een prachtige autorit. Zodra we de auto verlaten ruiken we de frisse geur van dennenbomen.

Tijd om te hiken. Via een dennenbos komen we bij opgedroogde lavastromen van 100 jaar oud. Het lavagesteente kraakt onder onze voeten. Landschappen wisselen plots van bos, naar lava, naar sneeuw. Terwijl ondertussen de zon ons gezicht verwarmt. En, in de verte, de indrukwekkende met ijs bedekte vulkaan El Teide.

Na een lange hike is het tijd om de dag af te sluiten met wat heerlijke tapas én een goed glas wijn (die hier net zo groot zijn als je hoofd). Met chorizo, knoflook garnalen, Canarische kaasjes, champignons en aioli bevinden wij ons in de hemel op aarde! De temperatuur daalt langzaam, de sterren komen langzaam tevoorschijn. Onze gedachten dwalen af naar de fantastische hike van vandaag en naar het avontuur van morgen. En moet die vooruitzichten vallen we rustig in slaap.

reis tenerife
ROQUE DE TABORNO TENERIFE

Voor- en nadelen van (fulltime)reizen

De grootste voordelen zijn sowieso de keuzes die je hebt! Het kiezen van je
favoriete omgeving en klimaat in het bijzonder. Wil je temperaturen boven de 25 graden met altijd zon en zee? Dat kan in Mexico. Liever continue in de lente met een combinatie van bergen en oceaan? Dan is Tenerife misschien wat voor jou. Meer van het knus binnen zitten tussen de bergen in kou en/of regen? Wat dacht je van Ierland of Schotland?

Het opdoen van nieuwe ervaringen vinden we geweldig: van het eten, tot de omgeving en cultuur. Dat het allemaal anders is stimuleert onze creativiteit. Het geeft ook frisse inzichten. Zo hebben wij nog nooit zoveel mogelijkheden gezien als nu. Doordat je ziet hoe makkelijk of verschillend dingen geregeld kunnen worden, openen letterlijk nieuwe werelden en deuren zich. Natuurlijk zijn er ook minder leuke dingen.

Lang op reis is niet altijd makkelijk

Voor ons is het grootste nadeel het missen van vrienden en familie. Zo hebben we al twee keer vanaf grote afstand moeten meemaken hoe Suus d’r pa op de SEH terecht kwam. Iets wat ontzettend moeilijk is en op afstand voelen we ons soms nog machtelozer. Hij is nu herstellende en kan de verhalen gelukkig navertellen. Maar niet alleen deze momenten zijn lastig. Ook de kleine momentjes waarbij iedereen samenkomt voor een drankje, diner of spelletje. Of opeens met zijn allen gaan schaatsen in onverwachte sneeuw. Daar willen we het liefst ook bij zijn!

Reizen voelt voor ons echt als een lot uit de loterij. We zijn elke dag super dankbaar voor wat wij nu allemaal kunnen en mogen meemaken. Het zorgt ervoor dat we ons rijker voelen dan ooit tevoren. Logisch ook eigenlijk met al die nieuwe uitzichten, smaken, geuren, plekken en ontmoetingen!

Gran Canaria reizen
ROCKPOOLS LOS AZULEJOS REIZEN TIPS

Een spannende reiservaring

Echt enge dingen hebben we gelukkig niet meegemaakt. Spannend wel. Bijvoorbeeld toen we met vrienden onze gecrashte drone op wilden vissen. Die lag namelijk in een kilometer diep ravijn (met kaarsrechte klif). Op een randje, 12 meter diep. Oops. Waar we ook zeker wel om konden lachen. Want het is de tweede drone die we gecrashed hebben. Binnen zes maanden. En opnieuw in een ravijn. Iets met een ezel…

Het idee om de drone terug te krijgen? Een hengel constructie met twee lange uitschuifbare palen en een roze (belangrijk detail) vissers netje. Het bleek alleen niet lang genoeg. Tom moest deels naar beneden klauteren het ravijn in en vanaf daar verder  vissen. Met een aantal doeken om zijn middel als zekering, bleef de reddingsactie gaan. Het leek een soort amateuristische rotsklim! Losliggende stukken rots vlogen net langs de drone. De hele situatie was heel spannend. Na een half uur tandenbijten…kwam de drone in het netje omhoog! Het is een klein wonder dat het op deze manier is gelukt. Zie hier wat leuke plaatjes van een bizarre drone reddingsactie:

DRONE REDDINGSACTIE reisblog
reizen drone
DRONE REDDINGSACTIE
ROQUE BENTAYGA INSIDER TIP

Bijzondere ontmoeting op reis

Onze tijd op La Coccinella: Een workaway in Italië. We hebben daar vrienden voor het leven gemaakt. Dachten we ooit te leren hoe olijven omgevormd worden tot olijfolie? Zeker niet. Maar dat hebben we nu wel met heel veel plezier geleerd! Van het plukken van de boom tot en met etiketten plakken op de flessen en deze vervolgens persoonlijk afleveren. Zo gaaf om mee te maken! Daarbij hebben we 6 weken lang met dezelfde groep mensen gewerkt. Je leert elkaar in zo’n korte tijd heel goed kennen. Het voelt als een kleine bonus familie.

Let’s talk money

Wij geven het meeste geld uit aan accommodatie, transport, activiteiten en (natuurlijk) eten. Zoals bij veel reizigers het geval zal zijn. Op de Canarische eilanden zagen onze kosten er ongeveer zo uit:

 • Accommodatie : 20-35 euro per nacht, appartement met keuken en badkamer
 • Transport : 9-15 euro voor een auto met benzine voor 0,90 euro/liter
 • Activiteiten : 25-50 euro per persoon, per activiteit (surfen, kajakken met wilde
  dolfijnen en met een boot walvissen zoeken)

  Wij splurgen soms extra op dingen die ons meer vrijheid geven. Voor ons cruciaal als het gaat om reizen. Dat betekent dat we op de Canarische eilanden een aantal keer een auto hebben gehuurd, zodat we makkelijk het eiland konden rondgaan. Op andere plekken betekende dat soms een iets duurdere accommodatie die dichtbij het OV is, of dichtbij de plekken waar we graag naar toe willen. De rest van het geld gaat zoveel mogelijk naar lekker lokaal eten (wat we ook met liefde zelf geregeld maken) en coole activiteiten. Zo zijn wilde dolfijnen en walvissen zien voor
  ons vrij uniek, dus daar twijfelde we geen moment over!

Bespaartips op reis

We leven zelf op een budget en hebben vijf goede manieren gevonden om geld te besparen (zie de uitgebreide versie op onze blog):

 • Blijf langer op een plek
 • Gebruik Skyscanner en Secret Flights voor goedkope vluchten
 • Doe workaways, vrijwilligerswerk of bekijk Trusted Housesitters een keer
 • Maak je eigen heerlijke eten en creëer eigen (food)tours
 • Check verblijven per maand op Airbnb en Booking.com

  De Canarische eilanden hebben voor ieder budget mogelijkheden. Van super luxe villa’s of grote hotelketens, tot boerderijen waar je in een tentje of camper kan slapen en alles wat daar tussenin zit. Uit eten kan voor een leuk prijsje in lokale restaurants of als je zou willen zijn er ook restaurants die in de Michelingids voorkomen. Maak het zo gek als je wilt. Maar de Canarische eilanden lenen zich prima voor de budgetreiziger.
reisblog Gran Canaria
reisblog TENERIFE

Reizen op de Canarische eilanden

Wij raden het absoluut aan! De Canarische eilanden zijn zoveel meer als de all-in vakantie pakketreizen. De eilanden zijn prachtig en een echt walhalla voor wie van hiken en surfen houdt. De landschappen zijn super veelzijdig, het eten is heerlijk, het is er altijd mooi weer (oké, bijna altijd) en het water is overal helder blauw. Daarbij kan je op elk eiland alles bereiken in minder dan twee uur auto rijden.

Met bijnamen als ‘het eiland van eeuwige lente’ en ‘het miniatuur continent’ weet je dat paradijs op je wacht! Onze reis bracht ons naar Tenerife en Gran Canaria , daar weten we het meest van. De overige gebieden kennen we via vrienden en online onderzoek. Maar hier zijn volgens ons de grootste verschillen:

 • Tenerife is meer geschikt voor vrienden, feesten, surfen en urenlang dwalen in
  afwisselende natuurgebieden.
 • Gran Canaria is voor families ideaal, wandelaars die voorkeur hebben voor 0-2 uur
  wandelingen en liefhebbers van shoppen in winkelcentra.
 • La Palma en La Gomera schijnen voor meer rust en puur natuur de beste opties te zijn.
 • Lanzarote voor stelletjes en romantiek en Fuerteventura is een surfers paradise.

De beste plekjes

Favoriete plekjes van ons op Tenerife zijn El Teide Park , een open toegankelijk vulkanisch park(!!), Chinyero, Masca en Puerto de la Cruz. Wil je meer off-the-beaten-track? Doe dan de prachtige TF-57 hike of loop van Benijo naar Draguillo. Eet lokale tapas bij El Camino! Op Gran Canaria zijn het Roque Nublo, Las Canteras en de duinen van Maspolomas.

Een paar goede insider tips voor Gran Canaria: Doe de hike bij Los Azulejos met haar lagen van gekleurde rotsen en natuurlijke zwembaden die prachtig uitzicht geven over de vallei. Bezoek naast Las Canteras ook het afgelegen lokale strand (wat eruit ziet als maanlandschap!) ten Noorden van Las Canteras. Het is een heerlijke wandeling langs de kust over de boulevard of een pittige klim met de fiets.

Bijna iedereen gaat naar Roque Nublo, terwijl Benayga er vlakbij ligt en ook adembenemend uitzicht heeft! De Canarische eilanden hebben ons keer op keer verbaasd. Het is een Europees paradijs. Tropisch weer, goed eten, prachtige natuur met bergen, stranden en uitgestrekte bossen. 

Ieder eiland heeft zijn eigen charme en Tenerife en Gran Canaria zijn beiden zo veelzijdig dat iedereen hier een vakantie of reis kan hebben waar ze blij van worden.

What’s next?

We zijn net aangekomen in het prachtige Mexico! We zijn hier beiden voor het eerst en kijken er ontzettend naar uit om alles te gaan ontdekken. Voor Suus is het de allereerste keer in Latijns Amerika, dus we hebben sowieso nog genoeg te doen! Onze planning is op het moment nog wat vaag . We hebben een super toffe sollicitatie lopen voor werk op een zomerkamp in Zwitserland en ook hebben we op een aantal workaways in Mexico gereageerd.

Er staat ondertussen een vliegticket van Mexico naar Denver in onze inbox (als bewijs dat we Mexico ook weer gaan verlaten), maar wie weet zitten we straks daadwerkelijk op die vlucht, haha! Alles is nog mogelijk. We willen allebei in ieder geval heel graag weer naar Azië, dus mocht dat weer mogelijk zijn vliegen wij sowieso die kant uit. We dromen veel over de Filippijnen en Thailand!

ROQUE BENTAYGA
WHITE SAND PLAYA DEL ANFI GRAN CANARIA

De beste tips voor andere reizigers

Reistips genoeg, daar kunnen we hele blogs mee vullen! Laten we het voor nu houden bij inpakken. Wij reizen ondertussen al 7 maanden met een rugtas en handbagage koffertje. Elk één van beide, en dat gaat super goed! We missen tot nu toe niets van spullen en hebben ook niet het idee dat we heel veel meesjouwen. Het scheelt daarbij ook in de kosten. Een vliegticket zonder ruimbagage kan al snel een paar tientjes goedkoper uitkomen. Wat algemene tips voor minimalistisch inpakken:

 • Neem genoeg kleding mee om een week te kunnen vullen
 • Richt je vooral op laagjes en kies kleding dat bijna allemaal bij elkaar past. Ga je
  van hete zomer naar koude winter? Zorg dat je voor het winterse weer genoeg
  lagen kan aandoen om het comfortabel te hebben. Neem sowieso altijd een lekker
  warm jasje of windjack mee.
 • Alle beetjes helpen. Wees kritisch in wat je meeneemt. Richt je op veel voorkomende situaties in plaats van wat mogelijk kan gebeuren.
 • Kies items die multifunctioneel zijn. Zo heeft Tom een korte broek, waarin die kan zwemmen, hiken en netjes voor de dag kan komen! Suus gebruikt haar bikini topjes bijvoorbeeld ook als BH’s.
 • Rol je kleding op. Ze kreuken zo minder en nemen minder ruimte in beslag.

Met deze tips kan je al snel een hoop ruimte in je koffer of backpack besparen. Wij geloven dat iedereen met een handbagage koffertje de wereld over kan!

Hoe ziet jullie droomleven eruit?

We denken hier heel vaak over na. Na aanleiding van deze vraag hebben we er nog een keertje goed voor gezeten. Aan het strand, met een lekker cool drankje en een mooi uitzicht. Want we zijn tenslotte op een tropisch eiland. Onze dromen zijn nog altijd heel duidelijk, maar de stappen er naar toe misschien wat minder. De droom is om veel te blijven reizen, maar we zouden ook graag een eigen plekje willen. Dat wordt een tiny house in Nederland, die we voor het grootste gedeelte van het jaar verhuren. Zo hebben we een fijne plek om thuis te komen enkele maanden per jaar, maar ook een passief inkomen.

De tijd dat we niet in Nederland doorbrengen, willen we vullen met mooie reizen naar plekken die we niet kennen. Beiden locatie onafhankelijk werk vinden is het doel. Tom droomt over een online zelfontwikkeling website, als hulpmiddel voor mensen die iets willen veranderen. En daarbij werken als coach of als dierenverzorger op een animal sanctuary. Suus wil haar creatieve kant inzetten door iets te doen met socials, video- of fotografie. Ze is nu al zoveel gegroeid in het benaderen van een publiek en het maken van geweldige foto’s en video’s! Stel je voor over een paar jaar.

DUNAS DE MASPALOMAS, Gran Canaria
reizen PLAYA DE MOGAN
reizen DUNAS DE MASPALOMAS

Persoonlijke ontwikkeling

We leren tijd in onszelf te investeren en proberen dat nu meer te doen. Het blijft een lastige kwestie om balans te vinden tussen leven op een budget en het verder ontwikkelen van de competenties die we nodig hebben. Maar het is nodig (en leuk!) om stap voor stap iets dichterbij onze dromen te komen. Zo willen we het liefst zelf een tiny house bouwen en leren hoe we dit kunnen doen. We zijn beiden (nog!) niet heel handig. Daarom hebben we ons bijvoorbeeld al eens opgegeven voor het TV programma “Tiny House Battle”. Daar is het tot nu toe bij gebleven, maar we houden onze ogen en oren open.

Toekomstplannen

Als we terug zijn in Nederland is het ook een optie onze tijd volledig in te zetten op het bouwen van ons droomhuisje! Ons blog is eigenlijk ook een eerste stap naar een zelfontwikkeling website te komen. We hebben veel plezier in het schrijven van reistips, het delen van ervaringen en anderen daarbij helpen in hun keuze. Of ze gewoon lekker laten mee te genieten. Daar komt ook SEO bij kijken en het visueel aantrekkelijk maken. Allemaal skills die we voor onze toekomstplannen kunnen gebruiken! We genieten elke dag van de stapjes naar het waarmaken van deze dromen!

SUNSET PLAYA DE BENIJO TENERIFE

Krijg je na het lezen van dit blog ook zo’n zin om lekker van eiland naar eiland te reizen? Wij houden ook echt van die eiland lifestyle! Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten of volg ons op Instagram


Zit jij momenteel ook in het buitenland of op een tropische bestemming en wil je jouw verhaal delen met andere reisgekkies? Stuur ons dan een mailtje en wie weet staat jouw reisverhaal hier ook!