Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Lockdown in de Filipijnen: Latoya deelt haar tropische avontuur

filipijnen

Het zal je maar gebeuren; je komt vast te zitten op een tropisch eiland… Paradijs of absolute nachtmerrie? Elke week kun je kennis maken met een reislustig persoon of koppel en krijg je een kijkje in hun leven. Momenteel is reizen nog steeds lastig en we hopen dat er snel verandering in komt. In de tussentijd kun je even wegdromen bij de reisverhalen en foto’s.

Het overkwam Latoya, zij was op reis in de Filipijnen toen er een lockdown werd afgeroepen. Ze koos ervoor om te blijven. Benieuwd naar haar avonturen? Volg haar live op Instagram en lees snel verder….

Even voorstellen

Wat super leuk om jullie een kijkje te geven in mijn dagelijkse reis leventje. Ik ben Latoya, 30 jaar en oorspronkelijk kom ik uit Zeist. Dat ik van reizen hou is inmiddels wel bekend. Ik droomde altijd dat ik als stewardess de wereld over zou reizen. Dat leek mij wel iets, elke week minimaal 1 a 2 keer op een nieuwe bestemming, perfect toch? Al snel, duikte ik in een toerisme opleiding en begon het reizen mij nog meer aan te spreken. Tijdens mijn studie kreeg ik de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland, nou daar zeg je toch geen nee tegen? Ik schreef me direct in, voor een streng selectie programma om stage te lopen tijdens de World Expo in Shanghai. Bingo! Ik was uitgekozen, en daar begon het allemaal. 

Mijn eerste internationale verre reis, helemaal alleen. Shanghai is een dynamische drukke stad met een fantastische skyline. Laten we het maar niet hebben over de geurtjes in de metro. De Chinezen, vinden burpen en slurpen maar al te normaal.

latoya - beyond my footsteps
latoya filipijnen

De reishonger is aangewakkerd

Hier bleef het niet bij, mijn volgende stage ontdekte ik iets heel nieuws. Stage lopen op een cruiseschip, waarom ook niet? Dit lag niet ver van mijn roots, opgroeiende als een dochter van een echte zeeman. Dus ik stapte in de voetstappen van mijn vader. En ook dit was een groot succes met een geweldige ervaringen. Met hier en daar wat pauzes heb ik hiervan mijn carrière gemaakt, 4 jaar lang heb ik over zee de wereld over gereisd op diverse cruiseschepen. 

Van de tropische stranden in het Caribisch gebied, tot het mooie blauwe Middellandse zee gebied heb ik fantastisch mooie plekjes mogen zien. Toch, was dit het uiteindelijk ook weer niet voor mij. Ik bleef iets missen en daardoor heb ik het echt geprobeerd om een leventje op te bouwen in Nederland, het gewone 9 tot 5 leventje bleek het dan dus ook niet te zijn. 

In 2019, pakte ik de backpack in en stond ik op Schiphol met een enkeltje in mijn handen richting Colombia, niet wetende dat ik een jaar later op de Filipijnen zou belanden.

Wat voor type reiziger ben je?

Ik vind het heerlijk om vanaf de gebaande paden te gaan zonder enige planning. Met mijn passie voor reizen, vind ik het ontzettend leuk om alles uit te zoeken en zoveel mogelijk inspiratie te vinden. Maar dingen van te voren boeken, dat doen we eigenlijk niet. Met we, bedoel ik mijn vriend en ik. Regelmatig belanden we op weggetjes die niet zo goed zijn bedoeld voor onze lieve scooter. We houden van uitdagingen en combinatie van cultuur, natuur en mooie stranden. Natuurlijk kunnen de watersportactiviteiten daar niet aan ontbreken. Wij vinden het geweldig om te duiken en de onderwaterwereld nader te ontdekken.

Reizen en werken in het buitenland

Na een dikke 8 maanden gereisd te hebben in Zuid-Amerika was ik wel toe aan tropische sferen. De Filipijnen stonden al ontzettend lang op mijn lijstje, helemaal nadat ik ontzettend veel mooie foto’s had gezien van mijn Filipijnse collega’s. In januari 2020, kwam ik na een gigantische lange reis aan in de hoofdstad Manilla van de Filipijnen. Hier heb ik ongeveer 6 weken rondgereisd en kwam toen eindelijk aan op Siquijor, een echt paradijselijk eilandje.  

Vol grote verwachtingen zouden wij, samen met een vriendin het eilandje gaan verkennen. Totdat de lockdown werd aangekondigd. Dit gooide toch even roet in het eten, mijn vriendin besloot om terug te keren naar Frankrijk en ik bleef alleen achter. Zo binnen enkele minuten besloot ik om te blijven.

Op het eilandje Siquijor tijdens Covid

De Filipijnen hebben een grote lockdown ervaren, reizen tussen de eilanden was eerst niet mogelijk. Langzaam begin dit jaar, zijn de regels iets versoepeld. Je kunt nu dus eindelijk naar verschillende eilanden reizen. Makkelijk en spontaan is dit zeker niet. Dit heeft te maken met het vereiste papierwerk en de beperkte vervoersmiddelen. De Filipijnen zijn zwaar getroffen, er kunnen nu op dit moment nog steeds geen internationale reizigers ontvangen worden. Dit zien we terug in eigenlijk toch wel alles.

Een dag uit je leven op de Filipijnen

Leven op een eilandje zorgt ervoor dat je toch echt het relaxte leven leert kennen. Wij leven met het ritme van de golven. Wanneer het eb is, kun je ons vinden in de natuur, het ontdekken van nieuwe plekjes zoals fantastisch mooie watervallen of geheime meertjes. En wanneer het vloed is duiken we direct het water in en genieten we met onze voetjes in het zand van het heerlijke Filipijnse zonnetje.

Het liefste met een kokosnoot in ons hand natuurlijk. Naast deze heerlijk tropische sferen met witte stranden werken wij natuurlijk ook nog gewoon. Wij combineren dit vaak met kleine uitstapjes en een paar keer per week nemen we een volledige dag of dagen vrij om erop uit te trekken.

De lokale mensen zijn ontzettend gastvrij en praten ook nog eens Engels. Wat natuurlijk zeker voor een beginnende reiziger perfect is. Vergeet niet de lokale delicatessen uit te proberen zoals gefrituurde banaan, echt een aanrader!

tropisch eiland siquijor
boot filipijnen reizen

Een speciale ontmoeting op reis

Wat het mooiste is dat mij is overkomen op Siquijor is de ontmoeting van mijn nu huidige vriend. Er was net een lockdown aangekondigd en ik besloot om te blijven. Ik was helemaal nog niet klaar met reizen en zag het niet voor om nu richting Nederland te vertrekken. En daar was hij dan, Tony mijn vriend. Hij zat aan een tafeltje en begonnen vrijwel direct te kletsen met elkaar. Dat gesprek duurde toch echt wel de gehele dag. Al gauw kwamen we tot de conclusie dat we beide wouden blijven. Dit leidde tot een bijzondere ontmoeting en totstandkoming van onze relatie. 

Voor- en nadelen van het wonen in de Filipijnen

Ik hou ontzettend van het leven en reizen in het buitenland en vooral nu hier in tropische sferen. Wij merken ontzettend dat we zoveel buiten zijn en dat dit echt een groot verschil maakt in hoe we ons voelen. In combinatie met de vrijheid van het gaan en staan waar en wanneer wij willen maakt het perfect voor ons. We blijven continue onszelf ontwikkelen, de verandering van omgeving werkt ook heel erg goed voor veel inspiratie en een fijn balans. Het vinden van een balans heeft wel enige tijd geduurd. Zo hebben wij ondervonden dat rustig reizen het beste bij ons past in plaats van maar een paar dagen op een bestemming te blijven. 

Wat ik ook erg heb ondervonden is de internet verbinding vaak een uitdaging is in de Filipijnen met name betrekking tot het werken online. Het is in de Filipijnen niet altijd mogelijk om een goede verbinding te creëren. Maar pauzes op witte stranden omringd met palmbomen maken dit weer helemaal goed. 

rijstveld filipijnen

Een bijzondere ervaring

In Colombia leerde ik een koppel kennen uit Chile, super fijne tijd mee doorgebracht en tijdens mijn reis altijd in contact gebleven. Toen ik uiteindelijk besloot om nog 2 weken in Chili te blijven, werd ik uitgenodigd voor zijn verjaardag. Na toch nog even getwijfeld te hebben besloot ik te gaan. Het was ontzettend bijzonder om te zien hoe ik zo werd opgenomen in de familie in een relatief korte tijd. Uiteindelijk wat een verjaardagbezoek zou zijn, is 12 dagen geworden. Ik vond het een unieke ervaring omdat, de familie bijna geen Engels sprak en ik toch alleen wel basisniveau Spaans sprak. Bijzonder om op die manier toch echt een geweldige tijd hebben gehad te hebben met elkaar.

Let’s talk money

Mooie plekjes ontdekken op eigen houtje vinden wij toch echt wel het fijnste avontuur. Daarnaast is het ook nog eens de goedkoopste mogelijkheid. Laat ik eens de Chocolate hills in Bohol als voorbeeld nemen. Je kunt een georganiseerde excursie boeken vanaf 35 euro p.p. of je kiest ervoor om dit op eigen gelegenheid te doen en ben je z’n 12 euro kwijt voor 2 personen. Dit is een enorm groot verschil. Reizen op eigen gelegenheid is vaak de beste bespaartip die ik je kan geven.

Wij houden van het uitproberen van traditionele gerechten. Zo leer je echt meer van de cultuur en je betaald vaak maar 1 - 3 euro maar in tegenstelling tot de westerse keuken. Hier betaal je al snel 7 euro per gerecht. Uiteraard is dit allemaal afhankelijk van de bestemmingen waar je verblijft. 

Reistips voor de Filipijnen

Als je van zon, zee en mooie witte stranden met azuurblauw water houdt dan zit je op de Filipijnen helemaal goed. Dus voor de echte strandliefhebbers raad ik het je zeker aan. Naast deze paradijselijke stranden is er zoveel meer te ontdekken zoals fantastische watervallen, mooie hikes met uitzichtpunten en groene rijstvelden
Dit mag je absoluut niet missen: 

  • De onderwaterwereld ontdekken is echt een must! De Filipijnen is een mooie bestemming voor zowel snorkelen als duiken. Malapascua, Bohol & Siquijor zijn absoluut mijn favoriete bestemmingen. 

  • Siquijor eiland, dit eiland is nog wat minder ontdekt en fantastisch mooi! Geweldige stranden tot onontdekte watervallen en bijzondere hekserij. 

  • Huur een scootertje en trek eropuit, weg van de massa. Je zult versteld staan van de mooie omgeving en bijzondere ontmoetingen. Voordat je het weet wordt je uitgenodigd voor een biertje of een lokale rum! 

  • Eilandhoppen tussen de diverse eilanden met name het gebied van Coron – Palawan is geweldig. Je kunt hier in basis hutjes overnachten op onbewoonde eilandjes. Net Expeditie Robinson toch?
palmbomen siquijor
filipijnen

What’s next?

Wij willen heel graag verder door Azië en de rest van de wereld reizen de aankomende jaren. Dit natuurlijk wel met hier en daar een tussenstop in Europa want het is nu toch al wel een lange tijd geleden voor ons beide. Wanneer dat precies zal zijn hangt af van de ontwikkelen in de wereld. Onze huidige planning is op dit moment verder reizen door de Filipijnen. Er zijn ontzettend veel mooie plekjes te ontdekken en het is de ultieme kans om het land nog beter te leren kennen.

De beste tips voor andere reizigers

Zeker als je van plan bent om fulltime te reizen wil jullie graag het volgende mee geven: Wat er ook gebeurd tijdens reizen, besef waar je bent, wees dankbaar hiervoor, weet dat alles uiteindelijk goed komt. En wanneer je de kans hebt, vooral als je wat langer reist, plan niet alles van te voren, go with the flow en geniet van de kleine dingen en meng jezelf in de locale culturen, door langer op een plek te blijven.

caribbean cruiseship

Hoe ziet je droomleven eruit?

Sinds dat ik op reis ben, voor z’n langere periode heb ik ervaren dat dit echt precies is wat ik wil en me daar zo ontzettend goed bij voel. Je kunt bijna wel zeggen dat we ontzettend goed op weg zijn om ons droomleven verder te realiseren. Wij hebben mooie mensen om ons heen, zijn op een fantastisch mooi eiland met mooie stranden en komen niets te kort. Wat wil een mens nog meer toch?

beyond-my-footsteps

Wat een ontzettend toffe gastblog weer! Hier gaat ons reizigershart echt sneller van kloppen, geweldig. En een tikkeltje jaloers, want wij (en velen met ons) zijn al zolang niet meer op een tropische bestemming geweest… Hou je van de Filipijnen, neem dan ook eens een kijkje bij onze blogs over Indonesië

Benieuwd wie er in het volgende gastblog verschijnt? Houd ons blog in de gaten of volg ons op Instagram.


Zit jij momenteel ook in het buitenland of op een tropische bestemming en wil je jouw verhaal delen met andere reisgekkies? Stuur ons dan een mailtje en wie weet staat jouw reisverhaal hier ook!