Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

5 x waarom je Raja Ampat zo snel mogelijk moet bezoeken

raja ampat beser bay

Heb je wel eens gehoord van Raja Ampat, een tropische archipel van verlaten eilanden in Papoea-Nieuw-Guinea, Indonesië? De eerste keer dat we naar Indonesië reisden, wilden we de beste plekken buiten de belangrijkste toeristische bestemmingen bezoeken. Met meer dan 17.000! eilanden, is het geen gemakkelijke taak om te beslissen waar je heen wilt. En zelfs als je dit uiteindelijk hebt besloten, is het nog een uitzoekwerk om er te komen, het liefste de snelste en goedkoopste manier. Wij zijn er inmiddels achter dat het meestal de langzame en goedkope manier is, of de snelle en dure.

In dit blog:

Hoe dan ook, Raja Ampat is één van die Indonesische bestemmingen die wat moeite kost om er te komen. En we zijn blij dat het moeilijk te bereiken is, anders wordt het waarschijnlijk overspoeld door toeristen. Van Raja Ampat houden is makkelijk, de natuur onder én boven water is adembenemend, het eten is geweldig en de lokale bevolking lacht en zwaait naar je. Na een paar dagen wil je al niet meer weg….

De grootste biodiversiteit ter wereld

De Archipel van Raja Ampat wordt vooral bezocht door duikers en snorkelaars, maar er komen elk jaar meer reizigers naar de eilanden. Het is een van de beste liveaboard-duikbestemmingen ter wereld, dankzij de prachtige locatie in de Koraaldriehoek en de unieke positie tussen de Indische en de Stille Oceaan. Om wat statistieken te noemen: Raja Ampat heeft meer dan 1.400 vissoorten en 550+ soorten koralen (75% van de koraalsoorten ter wereld).

De eilanden van Raja Ampat

Als je niet van snorkelen of duiken houdt, is Raja Ampat nog steeds een geweldige bestemming om te bezoeken, hoewel we je zeker aanraden om de onderwaterwereld te ontdekken. De archipel ligt in de Indonesische provincie West-Papoea. Er zijn vier grote hoofdeilanden: Waigeo, Batanta, Salawati en Misool. Naar welk eiland je moet gaan, hangt af van wat je leuk vindt maar wij kozen voor het eiland Gam in het Waigeo gebied.

raja ampat corepen
raja ampat 1
koraal rif raja ampat

Je vindt er de grootste én de kleinste dieren

No kidding, letterlijk elk groot en klein zeedier kun je in Raja Ampat vinden. De meest indrukwekkende zijn walvishaaien, mantaroggen, zeeschildpadden, zeekoeien, wobbegong-haaien, orka’s en walvissen. Als je op zoek bent naar een specifiek dier dat je wilt zien, houd er dan rekening mee dat je in het juiste seizoen reist voor een grotere kans. Mantaroggen zijn er bijvoorbeeld van oktober tot mei in Raja Ampat, maar de beste tijd om ze te zien is van december tot maart. Ook hiermee moet je geluk hebben, we hebben op onze reizen vaak genoeg gehad dat we in het juiste seizoen zaten en nog niets zagen of andersom!

Macroleven

Behalve grote zeedieren heeft Raja Ampat ook veel kleine dieren, ook wel macro genoemd, zoals schattige zeepaardjes. Onze duikgids heeft er verschillende gevonden tijdens onze duiken, ze verstoppen zich graag in Gorgonia waaiers. Toch zijn ze nog steeds moeilijk te vinden omdat ze zo groot zijn als je vingernagel. De kleurrijke bidsprinkhaankreeft is voor de meeste duikers ook een bijzonder gezicht. Je kunt nog zoveel meer vinden, wat dacht je van anemoonvissen, slakken in alle kleuren, blauw geringde octopus en de regenboogachtige mandarijnvis. Er is zoveel te zien, dat je zou willen dat je meer ogen had!

nemo raja ampat
raja ampat indonesie
macro raja ampat

Een ander speciaal dier dat alleen in het donker tevoorschijn komt, is de wandelende haai, ook wel Epaulette-haai genoemd. Deze kleine haaien, die in het mangrove- en zeegrasgebied leven, zijn gemakkelijk te herkennen aan hun luipaardpatroon en “poten”. Bij eb kunnen ze zelfs tussen koralen “lopen” en indien nodig zelfs op het land. Wij hebben ze gezien bij homestay Besar Bay waar ze zo voor je huisje langszwemmen!

epaulette haai
nudibranch raja ampat

Tropische omgeving met weinig toeristen

Naast de buitengewone oceaan is het landschap boven water even mooi. Het landschap kan het beste worden omschreven als ruig, wild en weelderig met eeuwenoud regenwoud, hoge rotsformaties en witte zandstranden met helder turkoois water. Het voelt echt als een paradijs!

Een van de beste natuurlijke kenmerken van Raja Ampat is Piaynemo, dat zo’n spectaculair uitzicht heeft dat je jezelf moet knijpen om te kijken of je niet droomt. Deze rotseilandjes zijn omringd met blauw water dat een enorm contrast vormt met de kliffen die uit de zee rijzen. Soortgelijke uitzichten krijg je bij het indrukwekkende Wayag-eiland.

Er zijn ook mangrovemoerassen maar niet vol modder zoals je ze misschien kent. Deze mangroven zijn omgeven door kristalhelder water en zijn geweldig om te snorkelen! Elk eiland is anders, Waigeo heeft  bijvoorbeeld geweldige stranden, Misool heeft dit minder maar maakt dat goed met dramatische kalkstenen kliffen en superhelder water. Voor welk eiland kies jij?

raja ampat indonesie
raja ampat corepen 1

Unieke zoogdieren en vogels

De verbazingwekkende natuur van Raja Ampat stopt niet onder water. Door de dichte jungle is er veel ruimte voor zeldzame soorten om in vrede te leven. Er zijn dieren en vogels die je alleen in Raja Ampat tegenkomt, hoe bijzonder is dat! Benieuwd hoe een paradijsvogel eruit ziet? Deze vogel is erg verlegen en je moet vroeg uit bed om ze met een gids te spotten, maar als je ze ziet, is het mágisch.

Er is ook koeskoes soort, de Waigeo koeskoes, ookwel de Waigeo gevlekte koeskoes, een soort buideldier. Er is er toevallig een bij Beser Bay homestay, die tijdens het eten een kijkje komt nemen of er wat te halen valt. Andere soorten die je kunt vinden zijn reuzenschildpadden en hagedissen, Indonesische kraanvogels en honingeters (prachtige vogels die alleen in Azië voorkomen).

koeskoes
hagedis

De altijd glimlachende Papoea's

Reizen door Indonesië is vooral leuk met alle vriendelijke mensen die we ontmoeten. Overal waar we komen, glimlachen mensen, zwaaien of proberen ze te helpen. De Papoea’s bieden geweldige gastvrijheid en zullen hun best doen om je een onvergetelijke ervaring in hun land te bezorgen.

Als je bereid bent een beetje luxe op te geven, is een verblijf in homestays de perfecte plek om contact te maken met de lokale bevolking en tegelijkertijd de lokale economie te helpen. Het beste boek je jouw homestay via Stay Raja Ampat waar je super veel keuze hebt én het tevens makkelijk te boeken is.

kinderen raja ampat

De meeste Papoea’s spreken niet erg goed Engels, dus het is aan te raden om wat woorden Bahasa Indonesia te leren of een klein woordenboek mee te nemen. We speelden regelmatig met vriendelijke kinderen op het strand, met handgebaren en een glimlach kom je ook een eind!

Tip: wil je de taal beter leren, raden we de app Duolingo aan. Op eigen tempo en speelse manier kun je zo een nieuwe taal leren en het is nog gratis ook.

Heb jij de archipel Raja Ampat weleens bezocht? En wat vond je ervan? Of staat het nog op je lijst? Mocht je nog meer tips willen of heb je vragen over bepaalde bestemmingen, stuur ons dan gerust een berichtje, we helpen je graag.

Een van de beste boeken om mee te nemen op jouw reis is de Lonely Planet Indonesia. Zo haal je alles uit je reis!