Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Eenvoudig een reisblog maken met deze tips!

padar eiland

Veel reizigers dromen ervan: dankzij een goedbezochte reisblog onbeperkt kunnen reizen. Schrijven vanaf het strand, slechts een paar uur per dag werken, en vooral heel veel avonturen beleven, terwijl je doorlopend geld verdient. Wie wil dat nou niet?

Een blog opzetten is niet moeilijk, en behalve dat het je kan helpen om zoveel mogelijk te reizen, is het vooral heel erg leuk. Het geeft je de mogelijkheid om jouw avonturen en verhalen te delen met de wereld en je kan andere reizigers inspireren. Wie weet komen je ervaringen en tips een ander goed van pas. Hoewel iedereen een reisblog kan beginnen, is van jouw blog een succes maken een grotere uitdaging.

Voordat de blog ook echt bezoekers krijgt, ben je veel tijd en uren werk verder. Verwacht dus zeker niet dat jouw reisblog vanaf het begin inkomsten oplevert. Sterker nog: zoals bij het opzetten van ieder bedrijf, zal je eerst veel tijd en een klein beetje geld moeten investeren. Bezoekersaantallen, netwerken, maar ook eigen verwachtingen managen en op reis een balans vinden tussen werk- en vrije tijd, zijn belangrijke onderwerpen om bij stil te staan als je een reisblog begint.

Wat staat er in dit artikel?

Hoe start je een reisblog?

Aangezien wij al een tijdje met ons reisblog The Salty Beachbums bezig zijn, hebben we flink wat tips. Je zal zien dat beginnen echt niet ingewikkeld hoeft te zijn en dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Voordat wij begonnen hadden we ook geen idee van SEO, affiliatelinks en marketingstrategieën. Dus laat je daardoor niet tegenhouden! Droom jij ervan om meer te kunnen reizen, uitgenodigd te worden op mooie bestemmingen en jouw ervaringen te kunnen delen met andere reizigers? Dan is een reisblog te starten een supergoed idee. Met deze tips voor het beginnen met een reisblog, helpen we je graag op weg!

Voordat je begint

Tof, je gaat een reisblog beginnen! Toen wij begonnen met bloggen (ongeveer 5 jaar geleden) hebben we veel van die typische fouten gemaakt zoals veel beginnende reisbloggers: we dachten het wel even naast ons werk en tijdens onze reizen te kunnen doen. De eerste paar weken begonnen we enthousiast met schrijven, maar dit verdween al snel. De consistentie was ver te zoeken en het begon al snel als een “moetje” te voelen. Iedere week een blog plaatsen, werd uiteindelijk 1x per maand.

We begonnen te twijfelen of we er nog wel mee door moesten gaan, waarom waren we eigenlijk een reisblog begonnen? Tijdens onze wereldreis was het doel vooral het thuisfront informeren, maar nu we weer terug waren had het reisblog geen doel meer. Na een korte break hebben we toch doorgepakt en gelukkig maar; reizen is nog steeds onze grootste passie. We delen dan ook graag onze ervaringen en tips, zodat jij meteen kunt knallen met je reisblog!

Inspiratie opdoen

Begin met rondkijken op andere blogs. Wat spreekt je aan? Doe inspiratie op en bekijk hoe websites van andere reisbloggers eruit zien, over welke onderwerpen ze schrijven en welk publiek proberen ze te bereiken? Misschien heb je al een paar favo reisbloggers, maar anders zijn er genoeg te vinden.

Het doel van je reisblog

Na het opdoen van inspiratie is het belangrijk om die andere blogs weer even uit je hoofd te zetten en vooral na te denken over wat je zelf wil. Wie en wat wil je bereiken met jouw reisblog? Wil je gewoon lekker jouw reisverhalen delen of wil je professioneel kunnen samenwerken met bedrijven en op de lange termijn inkomsten uit jouw reisblog kunnen halen? Verwachtingen en doelen kunnen natuurlijk veranderen met de tijd, maar je bespaart jezelf een hoop tijd en werk als je hier van tevoren al een duidelijk idee over hebt. Zo voorkom je namelijk dat je eerst een website opzet, en die na een tijdje weer helemaal moet veranderen.

Eigen identiteit

Denk goed na over jouw eigen stijl en identiteit; hoe jij je gaat onderscheiden van alle andere reisbloggers (en dit zijn er veel!). Als je doet wat bij jouw past, zal je een super leuke tijd hebben, moeiteloos werken aan jouw bedrijf en zal jouw reisblog de meeste kans op succes hebben. Net als bij het opstellen van de doelen voor je reisblog, is het handig om hier goed over na te denken voor je begint. Als je eenmaal een logo, huisstijl, website en domeinnaam hebt, is het een flink karwei om dit aan te passen. Begin dus niet overhaast met een website over reizen naar Zuid-Amerika, om kort daarna te bedenken dat je toch liever over reizen wereldwijd wilt schrijven. Denk ook meteen na of je in het Nederlands wilt schrijven of in het Engels. Beide kan ook, maar dat is veel extra werk.

reisblog tips

Technische snufjes

Ga je aan de slag met een reisblog, dan komt er meer bij kijken dan alleen leuke artikelen schrijven. Tenminste, dat hangt natuurlijk af van je doel. Jouw reisblog is eigenlijk een website, en daar komen wat technische zaken bij kijken. Hoeft niet moeilijk te zijn, maar lees je vooraf goed in om veelgemaakte fouten te voorkomen. Wij geven je de volgende tips:

Een website bouwen

Een website bouwen hoeft tegenwoordig echt niet meer zo ingewikkeld te zijn. Zeker met het behulp van WordPress, waar de meeste bloggers gebruik van maken. Ook onze website The Salty Beachbums is op maat gebouwd in WordPress (door Lizette). Wil je ook een toffe website voor je reisblog en heb je geen idee waar je moet beginnen? Stuur ons gerust een berichtje, Lizette is een ervaren webdesigner en kan je zeker helpen! Ga je zelf aan de slag, houdt er dan rekening mee dat er flink wat tijd in gaat zitten om WordPress te ontdekken, onderzoeken en er handigheid in te krijgen. Om onze website te krijgen zoals die nu is, hebben we flink wat tijd geïnvesteerd maar dit was het zeker waard!

Domein & hosting voor je reisblog

We gaan er even vanuit dat deze beide termen je niets zeggen. Je domeinnaam is de naam van je website (in ons geval www.thesaltybeachbums.nl), deze moet je zelf verzinnen en daarna kijken of die naam nog beschikbaar is. Denk goed na over je naam, want gaandeweg je domeinnaam veranderen heeft negatieve gevolgen voor de bekendheid en vindbaarheid van je reisblog. Als je eenmaal een goede naam hebt bedacht, kun je op zoek naar een hosting, dit is een “stukje opslag” op het internet waar je jouw website op bouwt. Wij hebben onze hosting & domeinnaam via Transip en zijn er erg tevreden mee. Voor een domeinnaam en hosting ben je ergens tussen de 10 en 25 euro per maand kwijt, afhankelijk van hoeveel ruimte / opslag je nodig hebt.

Webdesign en thema

Ben je een beginner wat betreft het bouwen van websites, dan kun je het beste een thema (ook wel template genoemd) kiezen. Het thema is grotendeels bepalend voor het uiterlijk van jouw reisblog. De lay-out staat vaak zo goed als vast, je hoeft de website vaak alleen te vullen met tekst en foto’s. Er zijn veel gratis thema’s beschikbaar, waarbinnen je nog wel wat mogelijkheden hebt om zelf aanpassingen te maken. Het nadeel van een thema is dat je niet uniek bent, andere bloggers kunnen het thema ook gebruiken waardoor websites soms hetzelfde lijken.

Wil je echt opvallen met je reisblog en jouw persoonlijkheid laten zien, dan doe je er beter aan om een website op maat te bouwen. Ons favoriete gratis thema is Ocean WP in combinatie met de pagebuilder Elementor. Typ anders eens reisblog in bij de thema’s in WordPress en kijk wat daar naar voren komt. Wil je echt professioneel aan de slag met je reisblog, dan is een website altijd een goede investering.

Tip: Schrijven over mooie bestemmingen is leuk maar het oog wil ook wat! Zorg voor jaloersmakende foto’s van goede kwaliteit zodat je lezers even kunnen wegdromen….

reisblog starten
reisblog schrijven

Starten met je reisblog

Zo, je hosting en domeinnaam is geregeld en de basis van je website staat. Je hebt een duidelijke huisstijl, eventueel een logo en contactgegevens. Het wordt tijd om je eerste reisblog te gaan plaatsen, spannend! Heb je er al over nagedacht wat voor onderwerpen of bestemmingen je wilt gaan uitlichten?

Het vullen van je reisblog

Eindelijk kun je gaan schrijven, daar doe je het natuurlijk voor! Het lijkt misschien alsof schrijven maar een heel klein onderdeel is van een reisblog hebben. Aan de ene kant is dat zo, want zoals je al gezien hebt, kom je met alleen schrijven niet zo ver. Aan de andere kant is schrijven hetgeen waar je de meeste tijd in gaat stoppen. Het schrijven en bijhouden van een reisblog kost tijd. Veel tijd. Maar hierover later meer.

Onze belangrijkste tip voor het schrijven van je reisblog, is dat je ook hierbij uitgaat van je eigen interesses en stijl. Net als bij het opstellen van je doel en het creëren van je identiteit, is het belangrijk om te schrijven over wat bij jou past. Het is makkelijk en leuk zijn om te schrijven over onderwerpen die jij tof vindt, en al helemaal als je dat gewoon doet op jouw eigen manier. Laat je ook hierbij gerust inspireren, maar niet teveel afleiden door wat anderen doen. Jij hebt je eigen kwaliteiten, een unieke schrijfstijl en weet zelf het beste wat je wilt bereiken met jouw teksten. Bij een reisblog horen natuurlijk ook gave foto’s  van al je avonturen en ervaringen. Met deze tips val je zeker op met jouw foto’s!

Je zal overigens merken dat je best een tijd (paar maanden tot een jaar) moet schrijven, voordat je teksten gelezen zullen worden. Kijk met een kritisch oog naar de content die je schrijft, maar houdt vooral vertrouwen en zet door. Het heeft simpelweg tijd en aandacht nodig!

SEO (zoekmachine optimalisatie)

Tja, in het wilde weg schrijven kan natuurlijk, maar misschien heb je iets meer succes als je jezelf een klein beetje verdiept in onderwerpen zoals SEO, Google en bezoekersaantallen. Hoewel schrijven leuk is, wil je uiteindelijk ook dat iemand je blogs leest. Zeker als je geld wilt gaan verdienen met je reisblog. Voor het aangaan van toffe samenwerkingen is het vaak belangrijk hoge bezoekersaantallen te hebben.

Search Engine Optimization, oftewel SEO, is een beetje studietijd waard. We gaan het hier dus verder niet uitleggen, maar neem van ons aan dat je tijd wilt steken in het begrijpen en kunnen toepassen van SEO in jouw blogposts. En om te weten of je die SEO goed begrepen hebt en dus ook daadwerkelijk bezoekers krijgt, kun je Google Analytics gebruiken. Hierin kun je bijvoorbeeld precies zien hoeveel bezoekers jouw blog krijgt, wat ze graag lezen en wat je dus voor komende blogs het beste kunt schrijven.

Geld verdienen met je reisblog

Schrijf je voor vrienden en familie of gewoon voor de lol, dan hoef je hier niet te lang bij stil te staan. Wil je jouw reisblog next level maken en er ook geld mee gaan verdienen? Lees dan vooral verder!

Advertenties & affiliate marketing

Hoe kun je nou daadwerkelijk een inkomen halen uit je reisblog? Daar zijn veel verschillende manieren voor. De bekendste manieren zijn ongetwijfeld het plaatsen van advertenties en affiliatelinks op je website. Affiliatiemarketing houdt in dat je links naar bepaalde websites (bijvoorbeeld een webshop of hotel) in jouw blogposts plaatst en een commissie ontvangt voor elke aankoop of boeking die er via die link gedaan wordt. Als dit niet bij je past, kun je ook denken aan betaalde reviews of gesponsorde posts schrijven, persreizen maken, producten testen, zelf producten verkopen, en ga zo maar door. We moeten er wel bij zeggen: een volledig inkomen binnenhalen door te bloggen, is echt niet makkelijk. Je zal veel tijd moeten investeren voordat je een goed lopend bedrijf hebt.

Netwerken voor een populair reisblog

Inmiddels heb je een mooie website en leuke blogs met SEO en affiliatielinks, maar dan ben je er nog niet. Als je echt een goedbezochte reisblog wilt, ontkom je niet aan netwerken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld naar netwerkevents voor bloggers gaan. Daar ontmoet je andere bloggers, bedrijven die met bloggers in contact willen komen, en kun je workshops volgen. Je kunt ook proberen om per mail of social media in contact te komen met deze bedrijven. Hoe je het ook doet, onderschat niet de waarde van netwerken.

reisblog avontuur
reisblog maken

Leven van je reisblog

Het klinkt natuurlijk fan-tas-tisch: eindeloos reizen terwijl je geld verdient. Wie wil nu niet áltijd op vakantie zijn? We willen geen roet in het eten gooien, maar je wel even voorbereiden op wat je waarschijnlijk tegen gaat komen als je jouw droom achterna gaat. Laat je vooral niet tegenhouden om dit te gaan doen, maar misschien is het wel verstandig het romantische beeld van dit reizende leven een beetje bij te stellen.

Een werkweek van 4 uur?

Sommige bloggers of digital nomads lijken niet of nauwelijks te hoeven werken. Je ziet de mooie plaatjes van het witte stranden voorbijkomen op je instagram feed, maar niet de uren bloed, zweet en tranen die erin zijn gegaan om hun reisblog van de grond te krijgen. Anderen lijken daadwerkelijk weinig uren in hun blog te steken, maar waarschijnlijk kunnen zij dan ook niet van hun blog leven. In de praktijk hebben veel reisbloggers nog inkomsten uit andere online banen zoals grafisch ontwerper of coach. Wil je kunnen leven van jouw reisblog, is er maar één manier om dat voor elkaar te krijgen: heel hard werken, tijd investeren en geduld hebben. Over een werkweek van 4 uur gesproken, heb je dit boek al gelezen?

Tijdsmanagement

Daarnaast zal je ook ervaren dat het soms best lastig is om je tijd op een handige manier in te delen. Wanneer werk je en wanneer heb je vrije tijd? Door je werk mee te nemen op reis, kan het soms best moeilijk zijn om echt vrij te nemen en te ontspannen. Iedere minuut van de dag is er in principe één die je zou kunnen werken.

Hoe zorg je dat je van je vrije tijd geniet zonder voortdurend te denken aan het werk wat je nog te doen hebt? Geniet je nog van het strand als je er met je laptop zit? De eerste drie weken zeker, maar is dat na zes maanden ook nog zo? Werken en op reis zijn tegelijkertijd, zorgt ervoor dat werk en privé erg door elkaar gaan lopen. Met de tijd zal je manieren moeten bedenken om hier op een gezonde manier mee te kunnen omgaan. Na twee jaar fulltime reizen, hebben wij er uiteindelijk voor gekozen om NIET te werken als we reizen, en onze basis in Nederland te houden. We zijn eigenlijk parttime digital nomads; we werken een aantal maanden en gaan vervolgens een paar maanden op reis.

Tip: Wil je reizen en werken combineren, werk het om een planning te maken en een vast ritme aan te houden. Werk bijvoorbeeld in de ochtend en neem de middagen en weekenden vrij. Zo heb je helder wanneer je werkt, en kun je in je vrije tijd écht genieten van een mooi strand.

Ben jij al begonnen aan jouw eigen reisblog en zijn er dingen waar je tegenaan loopt? Stuur ons gerust een berichtje, we helpen je graag!

Ben je momenteel op reis, leef je als digital nomad of woon je ergens op een exotische bestemming? Misschien vind je het leuk om een gastblog voor ons te schrijven! Elke vrijdag delen we de avonturen van een reislustig persoon of stel, wie weet ben jij de volgende 🙂

tips reisblog

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van maar dit helpt ons wel enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven. We zullen nooit producten aanbevelen waar we zelf niet achter staan!