Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Geld verdienen met je reisblog: Affiliate Marketing

affiliate marketing

Ben jij jouw reisblog ook gestart om vrienden en familie op de hoogte te houden van je avonturen op reis? Je bent niet de enige. Ook wij zijn dit reisblog met deze reden begonnen. Na je reis kun je ervoor kiezen om er niets meer mee te doen en als mooie herinnering te houden. Of je gaat hobbymatig door met je reisblog en plaatst enkele artikelen nadat je weer een reis hebt gemaakt. Je komt er al snel achter dat er enorm veel tijd in gaat zitten: je verzamelt informatie, maakt foto’s en bezoekt de meest interessante plekken.

Eenmaal thuis moet je alles nog uitzoeken, bewerken, schrijven en uploaden. Je bent zo een hele dag kwijt aan één blog. En dat is niet erg, want reizen is je passie en je deelt dit graag met anderen. Maar, zou je ook niet wat willen verdienen aan je reisblog? Bijvoorbeeld met affiliate marketing, dat door veel reisbloggers wordt gebruikt (ook door ons). Verdien geld met je reisblog door eenvoudig wat affiliate linkjes toe te voegen. Easy peasy! We vertellen je er alles over in dit blog.

Wat staat er in dit artikel?

Wat is affiliate marketing?

Heb je een reisblog, dan gebruik je vaak reis-gerelateerde producten zoals een backpack of camera. Spullen waar jij erg tevreden mee bent en graag wil aanbevelen aan anderen. Bij affiliate marketing verwijs jij door naar de partij die deze spullen verkoopt. Dit gaat met een speciaal affiliate linkje die je verwerkt in je blog. Schrijf je bijvoorbeeld een artikel over backpacken? Dan kun je mooi een affiliate linkje erin stoppen naar die fijne backpack waar je zelf zo tevreden over bent. Lezers van jouw blog klikken dan misschien op de link om te zien welke backpack jij aanraadt. Dat is fijn, want jij gunt iedereen zo’n goed backpack, maar je verdient er dan nog niets mee.

Koopt je lezer de backpack, dan ontvang jij daarover een commissie, als dank voor het doorverwijzen. Dit kan een vast bedrag zijn per verkocht product of een percentage. Affiliate marketing is dus eigenlijk reclame maken voor een product of dienst van anderen. Doe je het goed (we leggen verderop uit hoe) én weet je een groot publiek te bereiken, dan kun je er leuke bedragen mee verdienen.

Hoe moet je met affiliate marketing beginnen?

Even heel realistisch, je gaat niet snel bakken met geld verdienen met affiliate marketing. Door strategisch linkjes te plaatsen in je blogs, werk je aan (passieve) inkomsten voor de lange termijn. Misschien worden je blogs nu nog niet zoveel bekeken en levert affiliate marketing je in het begin amper wat op. Maar stel dat je over 2 jaar wel veel websitebezoekers / lezers hebt, dan pluk je de vruchten van het werk wat je nu doet. Affiliate marketing kun je naast je reisblog ook inzetten op je social media kanalen, je vergroot hiermee je bereik en dus de kans dat lezers wat kopen.

Een ander voorbeeld van affiliate marketing: je schrijft een blog over Bangkok, Thailand en verblijft daar in een gave accommodatie. Ook hier kun je een affiliate link plaatsen, met een korte beschrijving wat de voordelen zijn of waarom lezers hier moeten overnachten. Veel bedrijven en merken zijn aangesloten bij affiliate platformen. Of hebben een eigen affiliate programma waar je voor kunt aanmelden. De meeste bekende zijn:

Stappenplan affiliate marketing voor je reisblog

Oké, je weet nu wat affiliate marketing betekent en wilt linkjes gaan toevoegen in je reisblog. Waar moet je beginnen? Bedenk eerst welke producten je wilt promoten. Kies alleen voor merken die bij jou passen. Ben jij een budget reiziger, dan is het raar om een affiliate linkje voor een luxe hotel in je blog te zetten.

Kies passende producten / merken

Affiliate marketing werkt alleen als je geloofwaardig overkomt bij je lezers. Zodra jouw publiek doorheeft dat je alleen spullen promoot vanwege het geld, haken ze af. Promoot niet zomaar alles, maar wees selectief. Wij hebben regelmatig ‘aanbiedingen’ gehad om sportkleding, reisapps of sieraden te promoten. Je betaalt dan alleen de verzendkosten en krijgt het product gratis, in ruil voor promotie op je socials of blog. De keus is aan jou of je hierop ingaat, maar vaak is de kwaliteit van dergelijke producten erg slecht en wil je dat zeker niet aanraden aan jouw lezers. Het beste is om alleen affiliate linkjes te gebruiken voor producten of merken die je zelf kent en tevreden over bent. Of waar anderen goede ervaringen mee hebben. Wij promoten alleen producten waar we zelf achterstaan en een goed gevoel bij hebben.

Meld je aan bij de juiste affiliate platformen

Affiliate programma’s hebben hun eigen voorwaarden. Bij sommige programma’s mag je bijvoorbeeld geen links op social media plaatsen. Of is zelf een product aanschaffen via je eigen affiliate link is niet toegestaan. Niet alle bedrijven werken met een eigen affiliate programma. Om hier achter te komen, doe je een simpel onderzoek op Google. Typ in: ‘naam van het bedrijf of merk’ + affiliate programma. Komt er niets naar boven, dan zijn ze misschien aangesloten bij één van de populaire affiliate platforms.

Je aanmelden bij elk apart affiliate programma is erg tijdrovend en niet handig. Gelukkig zijn er affiliate platformen waar alles overzichtelijk bij elkaar staat. Meld je aan bij één of meerdere affiliate platformen en kies daarna de producten die je wilt promoten. Denk aan reisproducten, hele pakketreizen, reisverzekeringen maar bijvoorbeeld ook een reisboek of online reisgids. De voordelen van affiliate platforms:

• Je kunt je gemakkelijk aanmelden bij meerdere bedrijven
• Je bespaart tijd, omdat je niet overal apart hoeft aan te melden
• Je komt sneller aan de minimale uitbetalingsdrempel = eerder uitbetaald
• Handig overzicht van alle transacties en statistieken

Soms ontkom je er niet aan om je apart aan te melden bij een affiliate programma van een bepaald merk. Booking.com is daar een voorbeeld van. Als je affiliate linkjes wilt plaatsen naar accommodaties op hun platform, dan moet je je daarvoor apart aanmelden. Dit gaat niet zomaar, je moet ook nog aan een aantal eisen voldoen. Aanmelden bij het affiliate programma van Booking.com heeft geen zin als je net een reisblog bent begonnen, dan wordt je niet geaccepteerd. Pas als je een redelijk aantal website bezoekers per maand hebt (minimaal 2000), vinden zij je interessant genoeg als promoter.

Wil je je aanmelden voor algemene affiliate platforms zoals Trade Tracker of Daisycon, gaat dit vrij eenvoudig. Je maakt een account aan en vult je gegevens in. Vaak moet je nog een stukje ‘code’ op je website zetten als controle dat jij de eigenaar bent. Daarna is je account geverifieerd en kun je beginnen met affiliate marketing.

booking affiliate

Maak affiliate links aan

Wij gebruiken vooral het affiliate programma van Bol.com. Het is erg makkelijk en ze hebben een groot aanbod van allerlei producten die je kunt promoten. Daarnaast gebruiken we ook Trade Tracker en Plug & Play. De aanbieder bepaalt hoeveel commissie je krijgt, dit ligt ergens tussen de 3% en 50%, dat is nogal een verschil! Soms krijg je een vast bedrag per verkoop.

Op online producten zoals cursussen en E-books krijg je vaak meer commissie, omdat de productiekosten lager zijn en meer marge beschikbaar is. Ook zijn er geen verzendkosten nodig. Heb je een aantal producten gevonden die je wilt promoten, moet je soms nog ‘akkoord’ vragen. De aanbieder kijkt dan of jouw website / reisblog relevant genoeg om hun producten te promoten. Logisch, want als jij op je reisblog een televisie gaat promoten is de kans niet heel groot dat mensen dat aanschaffen 😉 Dan heeft de aanbieder er niets aan en jij ook niet. In de meeste gevallen heb je snel een ‘go’.

bol affiliate

Verwerk de affiliate links in je blogs

Het aanmaken van de affiliate links werkt in elk programma anders, maar is vaak erg eenvoudig. Met een klik op een knop krijg je een ‘html code’, een stukje geprogrammeerde tekst die je op je website kunt verwerken. Heb je jouw website laten bouwen, vraag je websitebouwer om instructies of google hoe je dit precies moet doen. Probeer de affiliate link zo natuurlijk mogelijk te verwerken in je tekst.

Voorbeeld 1:
Heb je een Android telefoon, dan is de Samsung SmartTag een logische keuze. Het werkt op dezelfde manier als de Apple SmartTag, alleen dan via het netwerk van Samsung.

Voorbeeld 2:
Zonnebrand is in het buitenland meestal pittig geprijsd, maar wel belangrijk. Vaak nemen wij het vanuit Nederland mee. Onze favo zonnebrandmerken zijn Sun Bum & Stream2Sea.

Je kunt de tekst van de link aanpassen naar wat je wilt. Dit wordt ook wel de ankertekst genoemd. Van de link Sun Bum, hadden we bijvoorbeeld ook kunnen maken: Check onze favoriete zonnebrand. Zorg wel dat de tekst klopt met waar je de lezer naartoe stuurt.

Monitor je statistieken

Verwacht, vooral in het begin, niet teveel van affiliate marketing. In de eerste maanden haalden wij er amper inkomsten uit. Alleen van vrienden en familie die af en toe de linkjes gebruikten. Het succes van affiliate marketing hangt af van het aantal websitebezoekers dat je maandelijks krijgt, de geloofwaardigheid, gunfactor en relevantie van de dingen die je promoot. Het kost aardig wat tijd om een reisblog succesvol te maken, maar het is zeker mogelijk. Schrijf zoveel mogelijk reisblogs en artikelen en verwerk daarin af en toe wat affiliate links. Houd je website statistieken bij in bijvoorbeeld Google Analytics om te zien welke blogs goed scoren en welke onderwerpen jouw lezers interessant vinden. Hoe meer lezers, hoe meer je met affiliate marketing kunt verdienen.

Goed om te weten: als een lezer klikt op een affiliate link, wordt er een cookie geplaatst in hun website browser. De gegevens worden opgeslagen en bewaard voor enkele weken. Misschien klikken lezers van jouw reisblog op een affiliate link, maar kopen ze niet meteen. Stel je voor dat ze twee weken later wel het product kopen, dan zorgt de opgeslagen cookie ervoor dat jij alsnog je commissie krijgt!

Nofollow & dofollow links

Als je begint met affiliate marketing, kom je al snel de termen nofollow en dofollow tegen. Dit heeft te maken met je online vindbaarheid en zoekmachines. Affiliate links zijn een vorm van reclame, waardoor ze altijd een nofollow zijn. Maar wat houdt dit in? Het is een teken voor zoekmachines dat ze de link niet moeten volgen. Bij een nofollow link wordt er geen autoriteit weggegeven vanaf jouw reisblog naar de betreffende website waar je naar doorverwijst. Een websitebezoeker ziet geen verschil tussen beide links en komt bij het aanklikken gewoon op dezelfde website uit. Klinkt dit ingewikkeld? Het valt echt mee, maar in dit blog gaan we er verder niet op in. Het is in ieder geval goed om je te verdiepen in zoekmachine optimalisatie (SEO) en online vindbaarheid als je meer websitebezoekers wilt aantrekken.

Tips om geld te verdienen met affiliate marketing

Geld verdienen met affiliate marketing voor je reisblog is niet heel moeilijk. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Je lezers houden er waarschijnlijk niet van als jij teveel reclame maakt in je blog. Dat zorgt soms voor een afname van lezers, zeker bij gebruik van teveel linkjes. Ga je aan de slag met affiliate marketing, lees eerst onderstaande tips:

  • Plaats alleen affiliate links waar jij écht achter staat en die passen bij jouw merk en lezers. Op sommige producten zit een hogere commissie, het is verleidelijk om daar voor te kiezen. Kijk vooral naar wat jouw lezers nodig hebben en hoe de affiliate link ze daarbij kan helpen.

  • Hou geen verkooppraatje, maar probeer de affiliate links op een natuurlijke manier in je reisblog te verwerken. Meer als een advies of aanbeveling omdat jij er goede ervaringen mee hebt.

  • Plaats niet teveel affiliate links in een blog, zorg voor een goede balans. Een tekst vol met klikbare links leest niet lekker en de lezer raakt daardoor ook nog eens continue afgeleid. Als ze klikken op zo’n uitgaande link, worden ze doorgestuurd naar de website van de verkopende partij. Elke link is een afleiding van het lezen van je blog, houdt daar rekening mee.

  • Plaats alleen relevante en waardevolle affiliate links. Wij zien de affiliate links altijd als een toevoeging aan ons reisblog. Iets wat je lezer goed kan gebruiken. Bijvoorbeeld een link naar jouw favoriete camera in een blog over reisfotografie. Of een link naar oordoppen in een blog over comfortabel vliegen.

  • Trek meer bezoekers naar je website door unieke content te schrijven, hierdoor heb je meer kans dat er iets gekocht of geboekt wordt. Kopiëren van teksten van andere reisblogs heeft een negatief effect.

  • Zorg dat tijdens het plaatsen van je links, deze bij het klikken in een ‘nieuw tabblad’ wordt geopend. Op deze manier blijft jouw reisblog ook nog open staan. Doe je dit niet, en klikt de lezer op de link, dan ben je de lezer kwijt op jouw blog.

  • Check regelmatig of je affiliate linkjes nog goed werkend zijn. Soms zijn producten voor langere tijd uitverkocht of helemaal niet meer leverbaar. Is dit het geval? Vervang ze dan voor een ander product. Niets is zo irritant om doorgestuurd te worden naar een product dat je niet kunt kopen.

  • Wees eerlijk over je gebruik van affiliate links. Wij zetten vaak onderaan een blog een opmerking dat we affiliate marketing gebruiken en leggen uit waarom. Voor buitenlandse affiliate programma’s zoals Amazon, is een vermelding zelfs verplicht. Als jouw lezers snappen waarom je de linkjes plaatst, klikken ze met alle liefde op zo’n link. Een reisblog bijhouden kost nou eenmaal veel tijd. En affiliate linkjes maken mogelijk dat je jouw passie voor reizen kunt blijven delen. Een win-win situatie, want je lezers hoeven niet verder te zoeken voor de beste reisartikelen of de leukste hotels en jij verdient er wat aan.

Naast affiliate marketing zijn er nog andere manieren om geld te verdienen met je reisblog. Alle beetjes helpen. Uiteindelijk wil je fulltime van je inkomsten van je reisblog kunnen leven toch? Lekker schrijven en content maken op de mooiste bestemmingen en daarmee je geld verdienen. Het kan echt, maar gaat niet vanzelf. Begin vandaag nog met het aanmelden bij een affiliate programa of met affiliate linkjes verwerken in je reisblog.


Volg voor meer reisinspiratie en tips ons Instagram account @thesaltybeachbums