Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Hoe plan je een reis? Eenvoudig stappenplan voor jouw volgende avontuur

Cebu waterval

Bij het plannen van een reis komt best wat kijken. Zeker als je voor een langere tijd gaat backpacken of werken in het buitenland. Misschien ga je wel op die wereldreis waar je al lange tijd van droomde. Je kijkt vast erg uit naar je reis, het wordt een onvergetelijke ervaring! Hoeveel je vooraf moet plannen, hangt van een aantal dingen af.

Ben jij iemand die voor zekerheid gaat of juist lekker flexibel wilt blijven? Blijf je vooral op één plek of ga je rondreizen? Wat wil je allemaal zien en doen? En zo zijn er nog wel meer dingen waar je rekening mee moet houden. Wij plannen onze reizen altijd zelf. Het is soms flink wat werk, maar levert je wel een stuk meer vrijheid op. In dit blog geven we je eenvoudige tips zodat ook jij je reis gemakkelijk kunt plannen. Zo wordt het plannen van je reis elke keer weer een feestje!

Wat staat er in dit artikel?

Stap 1: Het kiezen van je bestemming

Je hebt vast een bucketlist met bestemmingen waar je nog naar toe wilt. Of je pakt gewoon de wereldkaart erbij en kijkt waar je nog niet geweest bent. Het kiezen van je reisbestemming is de eerste belangrijkste stap bij het plannen van je reis. Hoe kies je de beste bestemming voor jouw reis? Misschien heb je goede verhalen gehoord van familie en vrienden of andere reizigers. Of heb je op internet gezocht, in een reisbrochure gekeken of een gesprek bij een reisbureau gehad. Voor het plannen van je reis is onderzoek erg handig. Wij kiezen een bestemming altijd aan de hand van deze makkelijke stappen:

  • Welke periode wil je reizen?
  • Welk klimaat?
  • Wat voor soort reis?
  • Welke periode wil je gaan reizen?
  • Wat is je budget?
  • Hoelang wil je maximaal vliegen?

Siquijor eiland
cebu hangmat

Rekening houden met de seizoenen

Wij houden vooral van tropische bestemmingen: palmbomen, wit zandstrand, jungle en een turquoise oceaan waar we kunnen snorkelen en duiken. Daarnaast moet een bestemming niet overlopen worden door toeristen. Met deze ‘eisen’ in ons achterhoofd plannen wij al onze reizen. Als je eenmaal weet wat je leuk vind en waar je naar op zoekt bent, gaat het plannen van je reis een stuk makkelijker.

In sommige landen kun je het hele jaar door prima reizen, andere landen zijn beter in een bepaald seizoen. Vooral tropische bestemmingen hebben vaak een droog en een nat seizoen. Het regenseizoen is soms minder erg dan het klinkt. Maar in andere gevallen worden wegen onbegaanbaar en kun je echt vast komen te zitten. Doe je research! Plannen in het juiste seizoen blijft lastig; je wilt niet elke dag regen maar ook niet in het hoogseizoen reizen. Daarnaast is het weer behoorlijk onvoorspelbaar. Zo reisden wij eens naar Mexico waar we in het goede seizoen zaten, maar alsnog bijna drie weken regen hadden. Niets aan te doen…

Stap 2: Welke reisdocumenten heb je nodig?

Verdiep je niet alleen in de leuke dingen van je bestemming, maar check ook de praktische zaken. Kijk welke reisdocumenten je nodig hebt om het land in te kunnen reizen. Als je een visum nodig hebt, kijk dan meteen hoelang het duurt om dit aan te vragen. Vergeet niet om te kijken of je nog een geldig identiteitsbewijs geldig hebt. Voor sommige landen is het een vereiste dat je paspoort zes maanden geldig is na vertrek uit het land. Via de GGD kun je opzoeken of er (verplichte) vaccinaties nodig zijn. Wanneer je ingeënt moet worden, plan dit dan ruim van tevoren in.

Ga je naar tropische bestemmingen dan kun je ook te maken krijgen met Malaria. Afhankelijk van hoe hoog het risico is, kun je preventief tabletten slikken of een noodpakket meenemen. Wij hebben voor onze reis naar Papua Nieuw Guinea (Indonesië) een paar weken malaria tabletten geslikt. Erg blij worden we er niet van (een hele lijst met mogelijke bijwerkingen), maar soms ontkom je er niet aan. Deze reisdocumenten nemen wij altijd mee:

  • Paspoort of identiteitsbewijs
  • Visum indien nodig
  • Kopie van vliegticket(s)
  • Creditcard + bankpas
  • Pasje van je reis- en zorgverzekering

Reizen tijdens Corona

Het plannen van een reis tijdens deze corona epidemie maakt alles nog een stuk lastiger. Regels veranderen continue en bij veel landen zitten de grenzen nog op slot voor reizigers. Omdat er op dit moment nog weinig duidelijkheid is voor de komende maanden, wordt plannen bijna onmogelijk. Natuurlijk kun je alvast via een reisorganisatie boeken met geld terug garantie. Ben je eenmaal op je bestemming, dan zijn er nog allerlei lokale regels. Heel eerlijk, van ons hoeft het niet op die manier. Reizen staat bij ons gelijk aan vrijheid, spontaniteit en connectie. Iets wat we door corona met moeite kunnen vinden, zeker niet op reis. Wil je graag op reis, bepaal dan voor jezelf welke beperkingen je acceptabel vind.

selfie reisfoto
apo island

Stap 3: Verdiep je in de bestemming

Wij zoeken zoveel mogelijk informatie op over onze bestemming. Internet is hier super handig voor. Lees wat blogs van andere reizigers die naar dezelfde bestemming zijn geweest voor inspiratie. Misschien wat ‘old school’, maar een goede reisgids voldoet ook nog steeds. De Lonely Planet en de Rough guide hebben een uitgebreide keuze in bestemmingen. Wij zoeken de mooiste bezienswaardigheden van het land, maar ook de leukste “off the grid” plekjes. Je moet daar iets meer zoekwerk voor doen. Soms kun je de beste verborgen plekjes alleen ter plaatse vinden door bijvoorbeeld met locals te praten. Ook gaan wij regelmatig op ontdekkingstocht met de scooter; gewoon rondcruisen op weggetjes waar niemand komt. Af en toe kijken we eens op Google Maps om te zien of we niet te ver ‘verdwalen’.

Tip: Bekijk de reisroutes die reisorganisaties aanbieden. Deze routes gaan langs alle hoogtepunten van het land. Daarnaast kun je nog uitstapjes plannen naar minder bekende bezienswaardigheden en plaatsen.

Stap 4: Boek je vliegticket

Als je een bestemming (of meerdere) hebt gekozen, dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar een goedkoop vliegticket. Wil je een rechtstreekse vlucht, of ga je voor een goedkoper ticket met wat extra tussenstops? Wij gebruiken vaak Skyscanner en Cheaptickets.nl, of boeken rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij. Bovenstaande websites vergelijken de tickets bij de meeste vliegmaatschappijen. Ook is er de mogelijkheid om filters in te schakelen. Skyscanner heeft zelfs de optie ‘prijsalarm’. Door deze in te schakelen, is het makkelijk om goed in te spelen op prijs schommelingen van jouw ticket(s). Hou er rekening mee dat doordeweeks vaak goedkoper vliegen is dan in het weekend. Als alternatief kan het ook slim zijn om de vluchthavens van Brussel of Düsseldorf te checken, aangezien deze soms goedkopere opties aangeeft.

Tip: Rond de Covid situatie kan het soms handiger zijn om rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij te boeken. Dit geeft iets meer zekerheid om geld terug te krijgen bij annulering door een eventuele lockdown.

vliegtickets reizen goedkoop

Stap 5: Maak een reisschema

Schrijf op welke plekken en bezienswaardigheden je wilt bezoeken. Bedenk hoe je de route wilt laten lopen en maak een globale planning. Hou ruimte voor een impulsieve wijziging in de route, want vakanties verlopen zelden zoals gepland. Zo hebben wij eens op de bonnefooi een uitstapje gemaakt van Nieuw Zeeland naar de Cook Eilanden. We hoorde ervan door een medereiziger en werden meteen enthousiast! Een té strakke planning raden we daarom niet aan, want dan is er geen ruimte meer voor spontaniteit. En dat zijn nou vaak nét de leukste ervaringen.

Ga je voor minder dan drie weken op reis, kun je een dag tot dag routeplanning maken. Zo ben je er zeker van dat je geen dingen mist. Neem vooral de tijd, niets is zo vervelend als oververmoeid raken tijdens je reis. Je kunt beter iets langzamer reizen en genieten, dan dat je als een gek het land doorreist en overal snel een foto van maakt. Je kunt nou eenmaal toch niet alles zien en doen, maak keuzes. Je kunt altijd nog een keer terug!

Tip: kijk eens bij de routes van reisorganisaties of reisbloggers. Niet om ze klakkeloos over te nemen, maar als een basis die je vervolgens zelf aanpast aan jouw voorkeuren en interesses. Scheelt toch weer een hoop uitzoekwerk!  Bijvoorbeeld deze reisroute van 17 dagen door Maleisië

Stap 6: Organiseer het vervoer op bestemming

Het is handig om met het plannen van je reis ook alvast te kijken naar het vervoer. Neem je het openbaar vervoer, pak je een taxi of huur je een auto of scooter? Reis je naar een eiland, dan krijg je te maken met (veer)boten. Wellicht heb je ook diverse binnenlandse vluchten gepland staan. Tijdens het reizen is vervoer vaak een flinke kostenpost. Tenzij je met je backpack alles te voet wil gaan doen, zul je toch moeten nadenken over het vervoer te plaatse.

Snel en duur versus langzaam en goedkoop

Snel transport is altijd duurder dan langzaam transport. Hoe meer tijd je hebt hoe langzamer je kunt reizen. Natuurlijk speelt het ook mee hoeveel je wilt zien tijdens je reis. Hoe meer plaatsen je bezoekt, hoe vaker je moet reizen van A naar B. Reis je met de lange afstand bussen, hou er dan rekening mee dat populaire routes snel vol zitten. Vooraf reserveren kan noodzakelijk zijn.

Rome2Rio is een handige telefoon app om wereldwijd naar de beste routes te zoeken en ook rechtstreeks te boeken. Ook hier is het even uitzoeken wat het beste vervoersmiddel is en waar je dit het beste kunt boeken. Hoe meer je vooraf reserveert, hoe minder flexibel je reis wordt. Wel heb je dan de zekerheid van een plek. Wil jij het risico nemen dat er geen plek meer is en je een of meerdere dagen moet wachten? Als je genoeg tijd hebt, dan kun je dit risico nemen. Heb je maar twee weken, dan waarschijnlijk niet.

vervoer plannen op reis
Onze Nissan Pathfinder in Australië

Op reis je vervoer plannen

Wil je niets plannen, dan raden we alsnog aan om uit te zoeken hoe het lokale vervoer werkt. Zo kijken wij altijd hoe duur een taxi of bus van het vliegveld naar onze accommodatie is. Of dat we het misschien wel lopend af kunnen. Op deze manier voorkom je meteen dat je teveel betaald of opgelicht wordt. Plan ook genoeg tijd in tussen je georganiseerde vervoer, zeker bij vluchten. Zo hebben wij eens een reisschema gehad met twee binnenlandse vluchten en een veerboot. Je kunt beter een uur te vroeg aankomen, dan je vlucht of boot missen. Het te strak plannen zorgt voor veel stress waar je echt niet op zit te wachten. We praten uit ervaring…

openbaar vervoer thailand
Met de bus door Thailand
reis plannen
Op naar het volgende eiland

Stap 7: Reserveer je accommodatie

Na een lange vlucht kun je wat gedesoriënteerd aankomen. Het is dan prettig als je al een hotelovernachting hebt gereserveerd. Vaak leggen wij om deze reden de eerste hotelovernachting vast. Soms ook de laatste overnachting, dit is makkelijk als je een vroege vlucht terug hebt. Afhankelijk van de bestemming en of je in het hoogseizoen boekt, raden we aan om alle accommodatie alvast vooraf te reserveren. Je kunt op Booking.com aanvinken dat je wilt boeken met flexibele boekingsvoorwaarden. Zo kun je vaak nog enkele dagen voor je verblijf kosteloos annuleren. Erg handig als je toch je reisroute hebt veranderd. Ook Airbnb is een favoriet om leuke accommodaties te vinden.

huisje Siquijor
huisje bohol

Vooraf je excursies en uitstapjes boeken

Maak vooraf een lijstje van de dingen die je niet wilt missen. Wil je een berg beklimmen, een surfcursus volgen of gaan duiken? Bepaalde activiteiten zijn seizoensgebonden. Een toffe activiteit die wij niet wilden missen, was het zwemmen met walvishaaien in West-Australië. Dit kan alleen van half maart tot juni. Gelukkig kunnen de meeste activiteiten het hele jaar door. Voor sommige plekken zijn er een beperkt aantal bezoekers mogelijk, denk aan een nationaal park. Het is dan handig om alvast te reserveren. Niets is zo vervelend om ergens aan te komen en te ontdekken dat niet kan. Controleer ook de openingstijden, niet alles is de hele week geopend. Heb je jouw reis grotendeels gepland, maak dan van alle accommodaties en excursies een apart overzicht met prijzen. Zo zie je meteen hoeveel je nog over hebt van je budget.

Tip: Op de website theculturetrip vindt je allerlei nuttige informatie over je bestemmingen

Orca Kaikoura
Orka's gespot in Kaikoura, Nieuw Zeeland!

Stap 8: Praktische zaken regelen

Naast alle bovenstaande tips, zijn er nog een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Eerder hadden we het al over het checken van de geldigheid van je paspoort en een eventueel visum. Maar kijk ook of je reisverzekering voldoende dekking heeft voor je reis. Bijvoorbeeld voor extreme sporten, denk aan duiken of skiën. Hiervoor kan een extra clausule in je reisverzekering nodig zijn. Zorg dat je een creditcard hebt, of dat je met je huidige bankpas op je bestemming kan pinnen. Vaak moet je van tevoren even bij je bank aangeven dat je gaat reizen, zodat ze dit niet als ‘verdachte activiteit’ zien en je bankrekening blokkeren. Bij de meeste banken kan dit ook online.

Heb je alle bovenstaande dingen geregeld en is je reis gepland, dan wordt het tijd om te shoppen! Als het goed is, weet je nu wat voor soort kleding en spullen je mee moet nemen. Heb je niet genoeg kleding in je kast, dan regel je dat vooraf. Waar ga je al die spullen indoen? Wellicht moet je nog een backpack kopen. Heb je al een backpack, bekijk dan zeker onze tips over hoe je het beste je backpack kunt inpakken. Vergeet ook vooral niet om af en toe het thuisfront te informeren van je avonturen. Het is ontzettend leuk om een reisblog te maken. Zeker als je langer op reis gaat, is een reisblog erg leuk. Houd je van reisfotografie? Lees dan onze handige fotografie tips!

We zijn benieuwd wat je van ons stappenplan vind. Ben jij een ervaren reisplanner of heb je geen idee waar je moet beginnen? Wees flexibel, laat de controle los en geniet van je avontuur! Ga je op reis en wil je meer handige tips? Volg dan zeker ons Instagram account @thesaltybeachbums. We vinden het super leuk om te connecten met andere reizigers! 

P.S. we denken dat je ook onze tips kunt gebruiken om meer geld te sparen voor je reizen. Happy Travels!

Komodo eilanden

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van maar dit helpt ons wel enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven. We zullen nooit producten aanbevelen waar we zelf niet achter staan!