Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Onbezorgd op reis met een GPS tracker in je koffer

GPS tracker koffer

Het zal je maar gebeuren: na een lange vlucht kom je aan op je bestemming, loop je naar de bagageband en wacht je geduldig op je koffer. Na een uur is de bagageband leeg en jij hebt je koffer nog steeds niet. Geen goed begin van je vakantie! Waar is je koffer en hoe krijg je deze terug? Een GPS tracker kan helpen, wij zetten de beste op een rijtje. Zo kun je onbezorgd op reis.

Misschien denk je “dit overkomt mij niet”, maar de kans dat je koffer kwijt raakt is behoorlijk groot. Dagelijks raken er namelijk zo’n 60.000 koffers kwijt. Als het druk is op de luchthaven, kan het zomaar zijn dat je koffer pas een uur na aankomst op de bagageband verschijnt. Sla dus niet te snel alarm, maar wacht eerst rustig af.

Wat staat er in dit artikel?

Wat als je koffer kwijt is?

Als je bagage te laat aankomt, beschadigd is of vermist, krijg je soms een vergoeding. Bijvoorbeeld via je reisverzekering of de luchtvaart maatschappij. Is je koffer echt kwijt? Ga dan naar de bagage servicebalie van je luchtvaartmaatschappij of bel met de reisorganisatie (pakketreis). Vraag om een PIR-formulier en vul deze ter plekke in. Bewaar de kopieën in je mail en op papier.


In de praktijk is het claimen van kosten (volgens reizigers die we erover spraken) een lang en moeilijk proces. Zo moet je allereerst ‘bewijs’ hebben van wat er in je koffer zit. Leg daarom tijdens het inpakken alle spullen die je in je koffer doet, eerst op de grond of bed en maak een foto. Pak vervolgens je koffer in en maak nogmaals een foto van je spullen. Alle beetjes helpen bij het indienen van een declaratie. Gelukkig zijn we zelf nog nooit koffers echt kwijt geraakt. Wel stonden een keer onze koffers nog op de tussenstop in Parijs, terwijl wij al op Schiphol stonden… Gelukkig was dit op de terugweg en werden onze koffers netjes twee dagen later thuis bezorgd.

Afhankelijk van hoelang jouw koffer vermist of kwijt is, heb je bijvoorbeeld kleding nodig en toiletartikelen. Dit wordt vaak vergoed, bewaar de bonnetjes goed. Dit is natuurlijk geen vrijbrief om even flink los te gaan tijdens het shoppen 😉 De uitgaven moeten wel redelijk zijn. Is je koffer gevonden? Dan hoef je niet naar de luchthaven, maar wordt je bagage kosteloos afgeleverd op je huis- of vakantieadres.

schiphol airport handbagage

Verschil GPS tracker & Bluetooth tracker

Er zijn verschillende soorten trackers. Zo heb je bijvoorbeeld trackers voor in de auto, voor je kind of huisdier. Ben jij altijd je sleutels of portomonnee kwijt? Ook dan is een tracker een goede oplossing. Je hebt trackers die op Bluetooth werken of op GPS, ook wel smart trackers genoemd. Je volgt verschillende items eenvoudig vanaf je telefoon, tablet of laptop. Het verschil tussen beide is dat een bluetooth tracker afhankelijk is van een – de naam zegt het al – Bluetooth netwerk van andere apparaten in de buurt. Het bereik is minder groot en je bent afhankelijk van de apparaten in de buurt. Ligt jouw koffer ergens in een uithoek op het vliegveld, dan kan het zijn dat die locatie niet wordt doorgegeven.

Met een GPS tracker heb je dat ‘probleem’ niet. Deze trackers geven continue hun locatie door via een GPS netwerk. De accu gaat vaak vele weken mee. Een GPS tracker is daardoor wel wat duurder en groter. Ook hebben ze soms moeite om hun locatie te bepalen in afgesloten ruimtes in gebouwen en moet je voor sommige een abonnement afsluiten.

De beste Bluetooth trackers

Wil je jouw koffer of backpack volgen op het vliegveld? Dan is een Bluetooth tracker vaak voldoende. Het gemiddelde bereik van een Bluetooth tracker is tussen de 60 en 120 meter. De meest populaire Bluetooth trackers:

  • Apple AirTag
    Deze tracker maakt gebruik van het grootste netwerk ter wereld: alle Apple apparaten die aan staan. Het bereik van de tracker zelf is niet super groot (circa 100 meter). Ben je zelf buiten bereik, maar is er een ander Apple apparaat in de buurt? Dan zie je op dat moment op de kaart waar je AirTag is. Telkens als jouw AirTag verbinding maakt met een anoniem apparaat, wordt dit ge-update op de kaart. Zo kun je checken of jouw koffer wel mee het vliegtuig in gaat!

  • Samsung SmartTag
    Heb je een Android telefoon, dan is de Samsung SmartTag een logische keuze. Het werkt op dezelfde manier als de Apple SmartTag, alleen dan via het netwerk van Samsung. Het bereik van deze tracker is ongeveer 120 meter. Koffer kwijt? Met de Galaxy Find Network-app achterhaal je de locatie van je tracker eenvoudig op een kaart.

  • Chipolo One
    Via de gratis app kun je de afstand zien tot het (verloren) item. De Chipolo app registreert automatisch de locatie waar de app en de Chipolo het laatste contact hebben gehad. Het bereik van de tracker is zo’n 60 meter.

De beste GPS trackers

Een GPS Tracker maakt gebruik van het Global Pointing System (GPS). De tracker is verbonden met een netwerk van satellieten die locatie en beweging doorgeven. Een GPS tracker is vaak tot de 5 tot 10 meter nauwkeurig en ideaal voor langere afstanden. Deze twee GPS trackers krijgen goede reviews:

  • Invoxia
    Deze tracker maakt gebruik van het ‘LoRa netwerk’, hierdoor heb je geen simkaart nodig. Bij stilstand geeft de GPS tracker elke vier uur zijn positie door, in beweging is dat elke 5 of 10 minuten (afhankelijk van je instellingen). Via een app zie je eenvoudig én nauwkeurig de locatie. Ook fijn; de batterij gaat tot wel 6 maanden mee!

  • Onntrack
    Wil je een goede GPS tracker maar niet vastzitten aan en simkaart of abonnement? De Onntrack schaf je eenmalig aan en that’s it. Via de app voer je het ID nummer in van je tracker en je ziet direct de locatie. Wordt het GPS signaal geblokkeerd of valt deze weg, dan gebruikt deze tracker wifi / telefoonmasten.

Tips om te voorkomen dat je koffer kwijt raakt

Met een tracker verklein je de kans dat je koffer kwijt raakt. Wat kun je nog meer doen? We zetten de beste tips op een rijtje:

  • Maak foto’s van de spullen die in je koffer gaan. Vergeet ook niet de koffer zelf, voor het geval deze beschadigd of zoek raakt.

  • Stop waardevolle spullen altijd in je handbagage. Zorg dat je voor in ieder geval de eerste twee dagen (zwem)kleding en basis spullen in je handbagage stopt. Mocht jouw koffer dan later aankomen of vermist zijn, heb je in ieder geval nog wat.

  • Gebruik een bagagelabel zoals Qring. Je adres staat hier niet zichtbaar op, maar in de vorm van een QR code. Met een smartphone kun je de bagagelabel scannen voor informatie. Het voordeel van Qring is dat het zowel voor de vinder als voor jou volledig anoniem is. Er zijn ook handige stickers.

  • Controleer of je bagage onder jouw naam wordt ingecheckt. Bij problemen moet je namelijk bewijzen dat de bagage op jouw ticket is ingecheckt.

  • Bewaar altijd de bagagesticker en je instapkaart totdat je alle bagage terug hebt.

  • Bewaar alle aankoopbonnen van de extra kosten die je maakt in het geval van kwijtgeraakte bagage.
bohol resort

We hopen dat je met deze tips weer onbezorgd op reis gaat, er komt al genoeg bij kijken. Gewoon lekker genieten van je vakantie! Ook als het soms tegen zit. Een flexibele instelling helpt daar enorm bij. Go with the flow.

Vind jij het lastig om je koffer of  backpack in te pakken of weet je niet precies welke spullen je mee moet nemen op reis? Lees dan onze andere blogs over een backpack kopen en een backpack inpakken. Ga je goed voorbereid op reis.

Volg voor meer reisinspiratie en tips ons Instagram account @thesaltybeachbums. We ontmoeten graag andere reizigers!