Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

De beste tips voor plastic vrij reizen

plastic op reis

Op bijna alle (tropische) bestemmingen krijgen we te maken met hetzelfde probleem. We doen ons best om zo duurzaam mogelijk te reizen, maar toch lijkt reizen vaak hand in hand te gaan met het gebruik van veel plastic. Wegwerpplastic zoals rietjes, waterflessen en boodschappentasjes; plastic is overal. En laat het gebruik van al dat plastic juist een nóg groter probleem vormen op bestemmingen waar de afvalverwerking nog niet optimaal is. Hier is het extra belangrijk om gebruik van plastic zoveel mogelijk te voorkomen. Om het je een beetje makkelijker te maken, hebben we de beste tips voor plasticvrij reizen op een rijtje gezet.

Wat staat er in dit artikel?

Een wereld zonder plastic

Wees niet verbaasd als je jouw plastic waterfles terugvindt op het strand, in de zee, op een berg of in het bos. Mensen moeten zich meer bewust worden van de impact die al dat plastic heeft op ons ecosysteem. Soms lijkt het onbegonnen werk, maar zie het juist als een mooie motivatie om jouw steentje bij te dragen! Met een klein beetje bewustzijn is het namelijk heel goed mogelijk om geen plastic te gebruiken op reis. Wij zetten ons graag in voor vermindering van plastic, niet alleen in het dagelijks leven maar ook op reis. We geloven dat ook jij het verschil kan maken, alle kleine beetjes helpen. Zo kunnen we zo lang mogelijk genieten van al die prachtige bestemmingen. Help je ook mee? Op naar een wereld zonder plastic!

Negen miljard kilo plastic belandt jaarlijks in de oceaan.

plasticvrije oceaan

Drinkwater is het grootste probleem

Laten we beginnen met het tackelen van het grootste probleem: waterflessen. Schoon drinkwater uit de kraan, een luxe die we gewend zijn uit Nederland, hebben we helaas op vrijwel geen enkele bestemming buiten Europa. Of je op jouw bestemming water uit de kraan kunt drinken, kun je hier makkelijk opzoeken. Waarom het gebruik van waterflessen een enorm verschil maakt? Denk maar eens na over hoeveel water je op een dag drinkt en in hoeveel flesjes dat gaat. Dat getal keer het aantal dagen dat je op reis bent (elke dag!) en je ziet cijfers waar je niet blij van wordt. En dat terwijl de oplossing echt niet zo ingewikkeld is. Goede reden dus om het gebruik van waterflessen eens beter te bekijken!

Hervulbare waterfles

Zo makkelijk kan het zijn: neem een duurzame drinkfles mee op reis. Deze kun je misschien niet bijvullen met water rechtstreeks uit de kraan, maar vaak genoeg vind je in je accommodatie een waterkoeler met schoon, gefilterd drinkwater. Ook vind je in de meeste hostels of hotelkamers een waterkoker. Het kort koken van water is ideaal om bacteriën in het water te doden en volstaat in de meeste gevallen om kraanwater drinkbaar te maken. Het koken van water filtert alleen niet, dus voor het gebruik van water uit de natuur is deze techniek niet voldoende. Een ander nadeel van water koken, is dat het ook een deel van de goede eigenschappen van water afbreekt.

Laat de plastic flesjes van het hotel staan

Perfecte service van je hotel en ideaal op tijdstippen dat de winkels gesloten zijn: gratis flesjes drinkwater op je kamer. Drink je ze op, heb je de volgende dag weer een paar nieuwe klaarstaan. Vul je eigen fles bij, bijvoorbeeld bij het ontbijtbuffet of met gekookt water. Zo zet je weer een klein stapje in de richting van plasticvrij reizen. Ook die minibar heb je niet nodig om een fantastische reis te hebben!

Waterfilters

Een hervulbare fles is mooi, maar niet alles. Op reis zul je zeker niet altijd in de buurt van waterkoelers of waterkokers zijn. Je ontkomt er dan niet aan om af en toe plastic waterflessen te kopen. Koop je waterflessen, ga dan altijd voor een grotere verpakking. Zo kopen wij op reis regelmatig maatje jerrycan water van 25 liter die we in de auto of in onze accommodatie zetten. Wil je kraanwater gaan drinken tijdens je reis en weet je niet zeker of dit kan, dan bieden waterfilters altijd en overal een oplossing. Er zijn verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld de Steripen, de Lifestraw Go en de Grayl. De waterfilters werken allemaal net even anders, bekijk voor gebruik goed de instructies.

  • De Steripen dood nagenoeg alle bacteriën en virussen door UV-straling. In anderhalve minuut heb je jouw hervulbare waterfles vol met fris drinkwater.

  • Twee vliegen in één klap: De Lifestraw Go is een hervulbare waterfles mét twee filters. Naast een waterfilter heeft de waterfles ook een koolstoffilter, waardoor eventuele rare smaakjes en geurtjes verdwijnen. Helaas haalt het filter niet de allerkleinste virussen uit het water, dus het is aan te raden het te gebruiken in combinatie met Hadex (chloor).

  • De Grayl maakt het filteren van water wel heel makkelijk: Je hoeft alleen te vullen, drukken en daarna kun je meteen drinken. Dit duurt nog geen 15 seconden! Het voordeel van dit filter is dat het ook zware metalen uit het water haalt. Een nadeel is dat je slechts 150 liter water kunt filteren.

    Tip: als je de bovenstaande waterfilters ook als drinkfles gebruikt, dan laat je bacteriën achter tijdens het drinken. Zorg daarom dat je de fles regelmatig goed schoonmaakt om nare geurtjes te voorkomen.

Plastic rietjes worden binnen 5 seconden gemaakt, 5 minuten gebruikt en doen er 200 jaar over om af te breken.

oceaan plasticvrij

Plastic in de oceaan

Het grootste gedeelte van al het plastic komt in de oceaan, waar het zich opdeelt in kleine stukjes plastic. Zelfs in het diepste gedeelte van de oceaan, de Marianentrog van meer dan 11 km, zijn al deeltjes plastic gevonden! Deze microdeeltjes krijgen vissen en vogels binnen, waaraan ze uiteindelijk dood kunnen gaan. Als je vis eet, komt er dus ook plastic in jouw lichaam. Tijdens onze reizen zijn we de raarste voorwerpen tegengekomen met het snorkelen: dvd-hoesje, knuffelbeer, plastic tassen, speelkaarten en slippers. We kunnen wel janken, het is echt vreselijk om te zien. Regelmatig zitten de zakken van Leon zijn zwembroek vol met afval dat we “onderweg” meenemen. Plastic in de zee moet stoppen! De indrukwekkende film Seaspiracy is inmiddels te zien op Netflix, waar je op de trieste feiten wordt gedrukt van de overbevissing, piraterij en plastic vervuiling. Een andere “mooie” film is A Life on our Planet.


Tip: Neem een kijkje op de website van de Plastic Soup Foundation, een organisatie met één doel: het stoppen van de plasticvervuiling bij de bron. Ze organiseren elk jaar de Nederlandse editie van de World Cleanup Day. In 2020 waren er bijna 40.000 deelnemers! Tijdens het opruimen van het zwerfafval was bijna 75% wegwerpplastic. 

plastic vrij reizen
malapascua eiland

It’s not all about water

Hoewel drinkwater waarschijnlijk de grootste uitdaging vormt om plasticvrij te kunnen reizen, zijn er nog genoeg andere dingen die we ook kunnen doen om het gebruik van plastic in te beperken. Zo houd je al die prachtige stranden zo schoon en mooi mogelijk. Niemand wil een foto van een strand vol plastic en afval toch?

  • Gebruik geen plastic rietjes. Klinkt misschien onbelangrijk, maar als jij wéér een cocktail bestelt, praten we wel verder. Rietjes zijn ‘single use products’ en een van de meest gebruikte plastic wegwerp voorwerpen. Dit is vreselijk slecht voor het milieu. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede alternatieven zoals rietjes van bamboe.

  • Neem een boodschappentas mee, bijvoorbeeld van jute, gerecycled plastic of oude visnetten. En deze hoeven helemaal niet saai te zijn hoor, ze zijn er ook in toffe prints! Daarnaast staat het ook nog eens super leuk bij bijna elke outfit.

  • Laat de miniverpakkingen met shampoo en douchegel op je hotelkamer links liggen. Zo lang jij ze blijft gebruiken, blijven de hotels ze aanbieden. Helemaal hip zijn de zogenaamde shampoobars, waar je super lang mee doet. Ze zitten ook nog eens in een handig bewaarblikje, ideaal voor op reis. Stop je toilettas vol met zero waste items zoals een bamboe tandenborstel, tandpastatabletjes en wasbare wattenschijfjes.

     

  • Zet je extra in om de wereld zo mooi en schoon mogelijk te houden en sluit je af en toe aan bij een beach clean-up. Eerlijk is eerlijk: het voelt goed om je steentje bij te dragen aan het behoud van alle mooie bestemmingen. Je kunt ook prima je eigen beach clean-up organiseren. Trommel een paar vrienden op of praat met wat hotelgasten, je zult zien dat veel mensen bereid zijn om je te helpen. Let na het opruimen wel op dat jouw verzamelde afval goed wordt verwerkt en niet weer ergens in de natuur terecht komt.

  • Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je hebt lunch gehaald en een mooie plek gevonden om het op te eten maar waarmee? Soms zit er al plastic bestek bij, maar meestal niet. De perfecte oplossing hiervoor is een duurzame bestekset van bamboe of lichtgewicht metaal meenemen. Zo krijg je nooit meer vieze handen én draag je bij aan een beter milieu. Win-win!
plastic probleem

Minimaliseer jouw plastic-voetafdruk

Al heb je nog zo’n goede voorbereiding, toch ontkom je er bijna niet aan om geheel plasticvrij te reizen. Als je goed oplet, kom je echt overal plastic tegen. Kies er daarom eens bewust voor om bijvoorbeeld te eten bij restaurants die hier rekening mee houden en ook hun steentje bijdragen. Of supermarkten die plastic tassen verbannen hebben. Wordt je plastic aangeboden, weiger dit dan om aan te nemen, of vraag naar een alternatief. Hieronder hebben we nog een aantal tips om jouw plastic voetafdruk te minimaliseren.

Gooi je afval niet op straat

Dit lijkt misschien logisch, maar we zien nog vaak genoeg dat er van alles op de straat wordt gegooid. Ook met het kleinere afval zoals sigaretten, papiertjes en kauwgum is het echt niet oké om zomaar ergens op straat of in de natuur te dumpen. Heb je afval, bewaar het dan tijdelijk in je broekzak of je tas tot je een prullenbak hebt gevonden. Heb je plastic, probeer dan een speciale plastic afvalbak te vinden zodat het kan worden gerecycled.

Minder plastic tijdens boodschappen doen

Op sommige vakantiebestemmingen ga je vooral uiteten, maar op andere ga je eerder boodschappen doen in een supermarkt of op de markt. In beide gevallen doe je er goed aan om alleen onverpakte verse en lokale ingrediënten te kopen. Neem herbruikbare tassen mee voor je brood, fruit en groenten. Dit is sowieso een stuk gezonder voor je dan al het verpakte voedsel, waar allemaal rotzooi aan wordt toegevoegd zoals e-nummers, teveel zout en suikers.

Plastic verpakkingen

Ben jij je bewust van wat er allemaal in plastic verpakt zit? Soms is het zo normaal dat we er niet meer bij stilstaan. Haal je ergens eten, dan is de kans groot dat er plastic omheen zit. Trek in een ijsje? Kies voor een eetbaar hoorntje, en niet zo’n plastic bakje. Haal je regelmatig coffee-to-go, zorg dan dat je een eigen beker of mok meeneemt. Tegenwoordig kijken ze daar echt niet meer raar van op. En als ze dat wel doen, so what? Jij bent in ieder geval goed bezig!

Babydoekjes en schoonmaakdoekjes bevatten (net zoals de meeste geparfumeerde vochtige doekjes) hoge percentages plastic!

Sharing is caring

Het begint natuurlijk met het netjes opruimen van jouw eigen afval. Als je toch plastic gebruikt, laat het dan in ieder geval nooit achter in de natuur, maar neem het mee tot je een afvalbak tegen komt. Hiermee zorg je niet alleen dat je niet bijdraagt aan vervuiling, maar geef je ook nog eens een goed voorbeeld aan toeristen en de lokale bevolking. Leg uit aan andere reizigers dat plasticvrij reizen heel goed mogelijk is en hoe jij dat doet.

Maar ook kun je in jouw hostel of hotel aangeven, dat je graag een watercontainer zou zien om je eigen fles bij te vullen, in plaats van de gratis waterflessen op jouw kamer. En je kunt prima zeggen dat je liever geen rietje in je cocktail wilt, tenzij er een duurzamer alternatief beschikbaar is. Op veel bestemmingen zullen reizigers hun gedrag pas aanpassen als het aanbod van de diensten verandert. Als reizigers zijn wij medeverantwoordelijk voor de verduurzaming van het toerisme! Deel dit blog met vrienden, familie en op social media, zodat zoveel mogelijk mensen er bewust van worden en de tips kunnen toepassen.

Wat doe jij om jouw gebruik van plastic op reis te minimaliseren? Welke van deze tips ben jij van plan om toe te passen op jouw volgende reis? Mocht je nog meer tips hebben die kunnen helpen om plasticvrij te reizen, deel ze dan vooral hieronder in een reactie!

plastic afval op tropisch strand

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van maar dit helpt ons wel enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven 🙂 We zullen nooit producten aanbevelen waar we zelf niet achter staan!