Wellness

Lorem ipsum dolor sit amet, ex sed nostro pertinax. Aeque placerat ne eum.

Latest Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

facebook instagram twitter

Klein Bonaire: dagtrip naar een onbewoond eiland

Bonaire is de ideale bestemming voor duikers, watersporters en zonneaanbidders. De kust is verspreid met mooie stranden en je loopt op veel plaatsen zo de zee in. Ondanks dat Bonaire niet heel groot is, kun je er van alles doen. Voer de honderden ezels in de Donkey Santuary, leer windsurfen of hike de Brandaris.

Wil je relaxen op het mooiste strand van Bonaire en snorkelen? Ga dan een dagje naar Klein Bonaire, dat 800 meter voor de kust van Bonaire ligt. Vanaf het strand kun je het onbewoonde eiland al zien liggen. Wij hebben Klein Bonaire inmiddels drie keer bezocht. Onze ervaring en tips lees je in dit blog.

In dit blog:

Bonaire National Marine Park

Klein Bonaire is sinds 1999 een onderdeel van het Bonaire National Marine Park. Dat betekent dat het een beschermd natuurgebied is. Het onbewoonde eiland voor de kust van Bonaire is ongeveer 6 vierkante kilometer. Het is een veilige broedplaats voor schildpadden en vogels zoals de Caribische flamingo. Klein Bonaire is vrij plat en begroeid met struiken. De bodem bestaat uit een soort kalksteen dat bestaat uit koraal en fossielen. Het eiland trekt vooral snorkelaars, duikers en zonaanbidders.

snorkelen klein bonaire
vissen klein bonaire

Let op: ga je naar Klein Bonaire, dan heb je een STINAPA-tag nodig. Het wordt weinig gecontroleerd, maar je draagt op deze manier wel bij aan het behoud van de natuur. Het is sowieso handig om dit vooraf al te regelen, je hebt het namelijk ook nodig als je wilt snorkelen, duiken of het Washington Slagbaai Nationaal Park wilt bezoeken.

Wist je dat er plannen zijn geweest om op Klein Bonaire te bouwen? Diverse hotels wilden luxe accommodaties neerzetten, wat rampzalige gevolgen zou hebben voor de natuur en dieren. Gelukkig is dat niet doorgegaan en kun je genieten van dit eiland in alle rust. Neem in ieder geval genoeg drinken, eten, zonnebrand en je snorkelspullen mee. Er zijn geen voorzieningen op Klein Bonaire, alleen twee rieten afdakjes, enkele prullenbakken en een soort kampvuur / bbq.

Naar Klein Bonaire met de watertaxi

De makkelijkste manier om op Klein Bonaire te komen, is met de watertaxi. Wij kozen voor de Caribe watertaxi, die vertrekt vanaf de pier bij Karel’s Beach Bar of Eden Beach. In een kwartier vaar je naar Klein Bonaire en wordt je afgezet op het strand. Via een trap loop je door het ondiepe water het eiland op. Er is geen aanlegsteiger, waardoor je gegarandeerd natte voeten krijgt. Waarschijnlijk toch al op slippers en maakt dat weinig uit. Een retourticket kost $25 per persoon, deze betaal je aan de kapitein zodra je de boot oploopt. Je kunt ook vooraf online reserveren, maar die keren dat wij gingen, was er altijd plek. De Caribe watertaxi vertrekt dagelijks op vaste tijden:

  • Karel’s Beach Bar om 10:15, 11:15, 12:15, 13:15 en 14:15 uur.
  • Eden Beach Resort om 9:00, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30 en 14:30 uur.

    Er gaat bijna ieder uur een taxiboot, je bepaald zelf wanneer je mee terug gaat. De laatste vertrekt om 16.45 uur. Wil je nog langer blijven, zet dan je tentje op en blijf kamperen! Een toffe ervaring waarbij je helemaal ‘back to basic’ gaat.
taxiboot bonaire
vakantie bonaire

Naar Klein Bonaire met een excursie

Hou je van georganiseerde trips waar alles voor je wordt geregeld? Met de excursies van Sea Cow ga je niet alleen snorkelen, maar bezoek je ook Klein Bonaire. Snorkel uitrusting, drankjes en snacks zijn inbegrepen. Het voordeel van een georganiseerde trip ten opzichte van de watertaxi is dat je direct vanaf de boot kunt snorkelen en op plekken komt waar je normaal niet kan komen. Bijvoorbeeld de snorkelplekken aan de zuidkant van Klein Bonaire. Deze excursie duurt ongeveer 3,5 uur en vertrekt in de ochtend vanaf de Harbour Village Marina.

TIP ♥ – wil je er na een dag snorkelen niet uitzien als een rode kreeft, smeer je dan goed in met een rifvriendelijke zonnebrand. Of trek een uv-shirt aan.

Huur zelf een boot

Wil je niets vastzitten aan een excursie of de vaste tijden van de watertaxi? Huur een boot en vaar zelf naar Klein Bonaire. Ideaal als je jouw eigen dag wilt indelen. Je hebt geen vaarbewijs nodig. Natuurlijk krijg je vooraf uitleg van de maatschappij waar je een boot huurt. Het meest populair is een sloep, die voor een halve dag ongeveer 150 USD kost. Goedkoop is het niet, maar je bent wel een hele leuke ervaring rijker. Kijk eens bij Chogogo Boat rental of Blue Bay Bonaire.

haven bonaire
varen boot bonaire
varen bonaire reisblog
reiskoppel the salty beachbums

Nadat je de haven uitvaart, kies je zelf waar je heen wilt. Vaar langs de kust of meteen richting Klein Bonaire. Waar je heen mag varen, is wel beperkt. Eenmaal aangekomen bij de noordkant van Klein Bonaire, kun je alleen aanmeren bij één van de boeien. Dit houdt in dat je moet zwemmen om bij het strand te komen, heel handig is dat niet. Neem daarom een drybag mee, waar je spullen als een handoek, eten en camera in kunt doen. Onder de boot schuilen vaak vissen. Relax, snorkel of cruise wat rond op het water. Genieten!

Het mooiste strand van (Klein)Bonaire

Als echte ‘beachbums’ houden wij natuurlijk van een mooi strand. Het liefste met zacht, wit zand en een heldere zee vol koraal. Dat is precies wat je krijgt op Klein Bonaire. Bij aankomst waren we flink onder de indruk van het strand, het ziet er idyllisch uit. Waarschijnlijk hadden ze geen inspiratie meer voor een naam, dus hebben ze het strand “No Name Beach” genoemd. Verrassend genoeg is het ook helemaal niet druk. Die keren dat we er waren, liepen er een handjevol mensen. Het strand loopt rechts een aardig stuk door, goed voor een wandeling. Links verandert het strand al snel in stenen en dood koraal, niet zo fijn als je op blote voeten loopt. Heel ver lopen hoef je toch niet, tenzij je verderop wilt gaan snorkelen.

Ontdek de andere mooie stranden van Bonaire.

klein bonaire vakantie

Bescherm de zeeschildpadden

Grote kans dat er één of meerdere schildpadnesten liggen, want No Name Beach is erg geliefd bij schildpadden om hun eieren te leggen. En geef ze eens ongelijk 😉 De nesten worden vaak gemarkeerd met houten paaltjes en een lint. Laat ze zoveel mogelijk met rust, zodat het nest niet verstoord wordt. Wij hebben zitten duimen dat er een nest uitkwam, maar helaas. Misschien ben jij wel de gelukkige om kleine schildpadjes naar de zee te zien kruipen! Ontdek je een nieuw nest op de stranden van (Klein) Bonaire? Meld dit bij het Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB). Zij markeren het nest, om de schildpad eieren te beschermen.

schildpaddennest klein bonaire
schildpad klein bonaire

Snorkelen op Klein Bonaire

Op Klein Bonaire kun je snorkelen vanaf het strand. Je loopt een paar meter de zee in, steekt je hoofd onderwater en ziet meteen allerlei koraal, grote paarse buissponzen vissen zoals een trompetvis, koffervis en vlindervis. Regelmatig zwemt er een schildpad, een groepje inktvissen of gevlekte adelaarsrog voorbij. Bij No Name Beach is er weinig koraal te vinden. Het beste loop je langs de kust in oostelijke richting tot aan een geel paaltje (na 250 meter). Hier is een veilige doorgang naar het rif. Snorkel in ongeveer 20 minuten met de stroming mee terug naar No Name Beach. Steek af en toe je hoofd uit het water om te zien waar je bent.

Wil je snorkelen met je eigen snorkelset? Check Reeftourer of Mares. Wij gebruiken zelf een masker van het merk Tusa, maar deze valt in de wat duurdere prijsklasse. Snorkel je vaker of ben je een duiker, is een investering in een goed masker het wel waard.

adelaarsrog klein bonaire
koffervis
buiskoraal klein bonaire

Snorkel drop-off

Ben je een redelijk goede zwemmer, dan biedt de kapitein van de taxiboot aan om een gratis ‘snorkel drop-off’ te doen. Je laat je spullen achter op het strand en vaart vervolgens stroom opwaarts. Hier wordt je in het water gedropt om te snorkelen. Je hoeft weinig te doen, want je komt vanzelf met de stroming weer op No Name Beach uit. Je kunt niet overal het water uit, houd rekening met minimaal 30 minuten voordat je het eiland op kunt lopen (bij de gele marker). Na zo’n 45 minuten kom je weer aan op No Name Beach. Voor de veiligheid kan dit alleen met minimaal twee personen.

TIP – Wil mooie foto’s van de onderwaterwereld van Klein Bonaire? Er zijn tegenwoordig compacte camera’s die ook geschikt zijn voor onderwater. Bijvoorbeeld een Gopro. Of gebruik gewoon je telefoon met deze onderwaterbehuizing van Sealife.

Kun je naar Klein Bonaire zwemmen?

Vanaf de haven van Bonaire lijkt het eiland helemaal niet zover te liggen. Ook wij vroegen ons af of je naar Klein Bonaire kunt zwemmen. Het antwoord is ja, alleen raden we het niet aan. Er varen allerlei boten en het water tussen Bonaire en Klein Bonaire is bijna 200 meter diep! Wil je het toch proberen, doe dan begin oktober mee aan het jaarlijkse evenement “Swim Klein Bonaire”. Hier zwemmen deelnemers voor het goede doel vanaf Eden Beach naar Klein Bonaire én weer terug. In een normaal tempo doe je daar maar een half uur over. Je wordt begeleid door boten en kajaks voor de veiligheid.

strand klein bonaire
koraal snorkelen

Is Klein Bonaire de moeite waard?

Wat ons betreft wel! Het is een leuke afwisseling en op een mooie dag zonder al teveel wind echt geweldig. We zijn twee keer met de watertaxi geweest en hebben twee keer een boot gehuurd. Het voordeel van een eigen boot is dat je zelf de tijden bepaalt wanneer je aankomt en wegvaart. Nadeel is dat je altijd moet zwemmen om aan de kant te komen. Op de mooie snorkelplekken kun je niet komen, omdat daar geen boeien liggen. Je zit met een huurboot op hetzelfde strand als waar de taxiboot je afzet. Heel anders is het dus niet, behalve dat je zelf mag varen. We raden aan om de eerste keer met de taxiboot te gaan en als je dan nog een keer wilt, een bootje te huren.

Op het strand is altijd wel een plek voor jou alleen te vinden. Wij zijn – ondanks dat we ons hadden ingesmeerd – kneiterhard verbrand. De zon is echt genadeloos met dat witte zand en zoute zeewater. Omdat er amper schaduw is, hebben we een klein pop-up tentje meegenomen. Super handig om je spullen in te leggen en zelf nog een beetje schaduw te pakken. Oh, vergis je niet in hoe snel het drinkwater opgaat. Van al dat zwemmen en zonnen krijg je dorst en is je water zo op. Liever teveel water mee, dan te weinig.

no name beach

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijgen wij een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van, maar dit helpt ons enorm om deze blogs te kunnen blijven schrijven. Dat is namelijk enorm veel werk 😉 We bevelen nooit producten aan waar we zelf niet achter staan. Onwijs bedankt voor je support!

Een excursie naar Klein Bonaire is één van de vele leuke dingen die je kunt doen tijdens je vakantie op Bonaire. Het feit dat wij er al vier keer zijn geweest, zegt genoeg toch? Wil je meer weten over Bonaire of heb je vragen of advies nodig voor één van jouw reizen? Volg ons op Instagram voor nog meer tips en reisinspiratie!

P.S. een van de beste boeken om mee te nemen naar Bonaire is de Lonely Planet Caribbean. Zo haal je alles uit je reis!